God dag for dårlig nyhet

For Tony Blair og hans «spin doctors» er ingen nyheter så dårlige at de ikke begraves. Har Siv Jensen noe å lære?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

LONDON (Dagbladet): Tårnene i World Trade Center hadde knapt nok falt 11. september 2001 før en PR-medarbeider sendte følgende e-post til sin statsråd: «Dette er en god dag til å begrave dårlige nyheter», skrev Jo Moore. Hun fikk sparken.

FOR DET FINNES grenser også for Tony Blair og hans regjering. Siden president Bill Clintons formidable suksess tidlig på 90-tallet har en inspirert statsminister omringet seg med et hoff av såkalte «spin doctors». PR-folk som aktivt jobber med å «vri» og «spinne» en sak til egen favør i mediene. Og på tross av at selveste «Dr. Spin», Alastair Campbell (også kalt landets nest mektigste mann), gikk av etter en fatal Irak-operasjon i 2003, er det fortsatt liv på legekontoret i 10 Downing Street. Sist torsdag banket nemlig selveste New Scotland Yard på døra for å avhøre statsministeren i forbindelse med etterforskningen av «salg-av-adelstitler»-saken. Blair er den første av 52 britiske statsministere som er i politiavhør. Det liknet et realt PR-messig magaplask. Derfor måtte det handles.

IFØLGE INDIGNERTE POLITISKE journalister og en avgått «spin doctor» fulgte de denne planen: På grunn av Blairs fullbookede kalender ble det opp til Downing Street, ikke politiet, å finne en dato for avhøret. Torsdag 14. desember - da granskningsrapporten om Dianas død ble lagt fram - passet perfekt. Men de trengte mer. Under dekke av å få ting unna før jul gikk det derfor ut en melding til statsrådene om å grave fram dårlige nyheter.Og de kom på rekke og rad. Handelsministeren kom med nyheten om at 2500 postkontor ble lagt ned, Riksadvokaten stoppet korrupsjonsetterforskningen av våpengiganten BAE, konstitusjonsministeren kom med forslag om stemmerett til fanger (en snadderbit for de konservative avisene) og idrettsministeren stoppet pengestøtten til hesteveddeløp (i tilfelle noen redaksjoner skulle finne på å omplassere sportsreportere). Totalt ble 22 regjeringserklæringer sendt ut.

TIDLIG PÅ MORGEN den 14. kunne Statsministerens talsmann gjøre som han har gjort hver dag i nesten tre måneder - forsikre journalister om at Blair heller ikke denne dagen ville bli avhørt. Noen timer etter - midt under pressekonferansen om Diana-rapporten - sendte han en SMS til svette journalister om at de straks burde komme til briefing i Underhuset. Der ble katta sluppet ut av sekken. Og før noen rakk å springe de 500 meterne fra Underhuset til Downing Street, gikk en smilende og ferdigavhørt Blair inn i en bil som tok ham til flyplassen på vei til EU-toppmøte og Midtøsten. I går kom han hjem. En dag etter Parlamentet innledet sin to og en halv uke lange juleferie.

NORSK POLITIKK ER er ikke helt der - ennå. Men våre politikere leker ikke doktor heller. Frp-formann Siv Jensen spant så godt hun kunne ved å prøve og gjøre partiet til et medieoffer etter Per Sandbergs akevittigheter fra Stortingets talerstol. Men for både Blair og Jensen gjelder den samme leksa. En slipper bare unna første gangen.