God ferie, Bondevik

Thorbjørn Jagland har ikke utmerket seg med å være storsinnet eller raus i rollen som opposisjonsleder. Da statsminister Kjell Magne Bondevik i går startet sin biltur sammen med venner i England, mente Jagland at Bondevik burde ha dårlig samvittighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Kjell Magne Bondevik har ingen grunn til å ta ferie med god samvittighet,» var Thorbjørn Jaglands feriehilsen til statsministeren gjennom Dagbladet. Mange med meg lurte nok på om man etter Jaglands norm må gjøre seg spesielt fortjent for å kunne nyte ferien uten å skulle gremmes over alt man kunne ha gjort bedre på jobben eller bekymre seg over de uløste oppgaver som venter. Dessuten trodde jeg ikke rasjonelle sosialdemokrater dyrket den lite konstruktive samvittigheten.

  • Riktignok er det alvorlige anklager den ferierende opposisjonslederen retter mot den ferierende statsministeren i sine kommentarer til Norges Banks renteoppgang. Ifølge Jagland har Bondeviks regjering opptrådt direkte uansvarlig og er handlingslammet, og bærer derfor en stor del av ansvaret for at folk nå får høyere renter på sine boliglån. Det kan se ut til at Thorbjørn Jagland kan få oppfylt sin profeti fra stortingsvalget, mens Kjell Magne Bondevik kan oppleve sitt største politiske mareritt: På ettårsdagen for Voksenåsenerklæringen diskuterer bekymrete velgere stigende renter og priser, ikke verdier.
  • Det er flere faktorer som ligger bak den svake kronekursen og bankenes renteøkning. Jagland og Bondevik er enige om at synkende oljepriser er en del av forklaringen, men er uenige om sentrumsregjeringen burde tatt høyde for dette ved å stramme kraftigere inn på det offentlige forbruket. Dernest er de to sikkert også enige om at i finans- og valutamarkedet spiller psykologien en viss rolle.
  • Når personer med autoritet har snakket tilstrekkelig mange ganger tilstrekkelig høyt om at kronekursen kommer til å synke og renta til å gå opp, øker sjansen for at nettopp dette skjer. Mon tro om ikke de statssekretærer og rådgivere som passer Bondeviks kontor mens sjefen er på ferie, legger noe av skylda for renteøkningen på Jaglands dommedagsprofetier over norsk økonomi under sentrumsregjeringen. De har i tilfelle i det minste kanskje litt rett.
  • Sikkert er det i hvert fall at dersom det går som flere økonomer spår, at renta kommer til å øke med ytterligere en prosent før høstmørket senker seg, vil Kjell Magne Bondevik få bruk for alle sine lederegenskaper, diplomatiske evner og talegaver. Får flere hundre tusen nordmenn så høye renteutgifter at de må stramme inn på livreima, vil situasjonen kunne bli kritisk for sentrumsregjeringen.
  • Når det kommer til stykket, er det som betyr mest for folk flest at de kan se morgendagen økonomisk trygt i møte. Thorbjørn Jagland opplevde dette - men med omvendt fortegn - sommeren for fem år siden. Den gang lå Arbeiderpartiet på 26,7 prosent på MMIs måling i juni, mens fikk ved valget i september de berømmelige 36,9 prosent. Arbeiderpartiet drev ikke en spesielt god valgkamp den sommeren. Men renta sank måned for måned, velgerne fikk romsligere økonomi og regjeringspartiet innkasserte æren for de gode tider.
  • Statsminister Kjell Magne Bondevik ble i Nationen i går spurt hva som er hans regjerings største styrke. Det indre samholdet, svarte Bondevik. Ikke regjeringens resultater, planer eller politikk. Men en regjering er vel ikke til for sin egen skyld?
  • Det indre samholdet, som sett utenfra slett ikke har vært uten sprekker, vil utvilsomt være godt å ha med seg inn i høstsesjonen. Men det er en velkjent mekanisme at når presset utenfra øker, øker også de indre spenninger. Ikke minst vil det gjelde når presset mot sentrumsregjeringen knytter seg til den økonomiske politikken. For Senterpartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre har ingen etablert, felles økonomisk-politisk plattform, og ingen sentrale støttespillere i arbeidslivet eller i markedet. Og konkurransen om hvem som skal få penger til hjertesakene sine vil hardne til.
  • Statsminister Bondevik bør nyte sin ferie, og gjøre det med god samvittighet. Dårlig samvittighet holder ikke renta nede.