- God ferie, sier Jens

Statsminister Jens Stoltenberg avviste i går å kommentere Ap-leder Thorbjørn Jaglands frontalangrep på Høyre i brevet til Jan Petersen. Stoltenberg sendte i stedet følgende hilsen gjennom sitt faste statsministerbrev: - God ferie!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Jan Petersen utnytter den kilen mellom Ap-toppene for hva den er verdt.

- Jeg konstaterer at statsminister Jens Stoltenberg ikke vil kommentere brevet fra Jagland, og overlater til velgerne å tolke det, sier Petersen tilfreds.

Ifølge NRK Dagsrevyen avviste Stoltenberg å delta i en debatt med utgangspunkt i Jaglands innlegg i Dagsrevyen. Stoltenbergs stabssjef Jonas Gahr Støre sier at NRKs framstilling av dette gir et helt feilaktig inntrykk.

Støtter

- Stoltenberg var invitert til å diskutere skattelettelser og velferd med Petersen med bakgrunn i den debatten som Jaglands brev er en del av. Stoltenberg stiller seg selvsagt helt og fullt bak innholdet i brevet, understreket Gahr Støre overfor Dagbladet i går kveld.

- Visste Statsministerens kontor om Jaglands innlegg?

- Ja, vi visste at han hadde skrevet et leserinnlegg, men vi visste ikke når det kom på trykk. Vi kontrollerer ikke hvor og når alle statsrådene skriver innlegg, sier Gahr Støre. Han sier Jaglands innlegg er et godt bidrag til å klargjøre frontene i valgkampen.

Stoltenbergs reaksjon på Jagland-brevet skapte imidlertid usikkerhet blant Ap-folk i går.

- Folk i partiet liker at partilederen drar opp temperaturen. Da blir det merkelig at statsministeren avviser å kommentere brevet. Innholdet i brevet bygger på vedtaket i landsstyret. Når man har mulighet til å utdype dette budskapet i beste sendetid på TV, bør man ikke skape inntrykk av at partilederen og statsministeren ikke er samkjørte, sier en Ap-kilde.

Pause

Inntrykket blir ikke bedre av at statsministeren sender en feriehilsen til Ap-medlemmene samme dag som Jagland er på trykk med sin brevbombe i Dagbladet.

I sitt faste statsministerbrev går også Stoltenberg til angrep på Høyres skattelettelser, slik han gjorde i talen til Ap's landsstyre. Han mener Ap har de beste løsningene og tror de dårlige meningsmålingene vil snu. Brevet slutter slik:

«Men først skal det handle om ferie. Nå fortjener politikere og velgere en pause fra politikken noen uker. Men langt bak i hodet på hver og en av oss kan vi spørre: Hva er viktigst nå? I august skal vi drive valgkamp der vi viser at hvis velferd er viktigst, så er Arbeiderpartiet det rette valget. Den valgkampen gleder jeg meg til. God ferie!»

- Ferie er ikke det budskapet Ap trenger nå. Nå er det bare tida og veien for Ap. Dette blir for daft, sier en Ap-kilde.

I et harmdirrende, åpent brev til Høyre-lederen gikk Ap-leder Thorbjørn Jagland i går til angrep på Høyres skattelettelser, overbudspolitikk og mangel på hjertelag. Ifølge Jaglands tidligere statssekretær, nå kommunikasjonsrådgiver Sten Helland, er dette Jagland på sitt beste.

- Ingen tid å miste

- Dette er veldig bra. Jagland er tidlig ute i valgkampen og sier fra hva alternativene består i. Det er viktig, for det er ingen tid på miste. Jagland er veldig tydelig, legger opp til konfrontasjon og tvinger fram polarisering: Dette er alternativene i valgkampen som man må forholde seg til. Han har et språk som er konkret og menneskelig, fritt for forvaltningstekniske uttrykk, sier Helland til Dagbladet.

- Men det virker ikke som Jagland og Stoltenberg er helt samkjørte?

- Det kan jeg ikke forholde meg til. Jeg sier bare at innlegget til Jagland var på tide. Det er nødvendig at Ap begynner valgkampen nå. Og det er naturlig at partilederen drar opp de grunnleggende politiske spørsmålene og setter fart i blodet på Ap-medlemmene. De trenger å riste av seg tungsinn, sier Helland.

<B>TRENGER FERIE?</B> «Nå trenger politikere og velgere en pause fra politikken noen uker,» skriver Jens Stoltenberg. Her med Thorbjørn Jagland og Hill-Marta Solberg.