God latin?

Både Paven og Harry Potter satser på et gammelt språk i sommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Språkstrider skal man ikke kimse av. Denne evige sannheten fikk Pave Benedikt XVI ny innsikt i sist helg, da han ga sin støtte og oppfordring til at katolske prester nå skal holde messer på latin litt oftere. Det høres ikke umiddelbart så eksplosivt ut, men ifølge dem som forstår seg på slikt, kan dekretet være det viktigste paven har utstedt så langt i sin pavetid. Og det vekker sterke følelser. «Jeg greier ikke å holde tårene tilbake. Dette er det tristeste øyeblikket i mitt liv som menneske, prest og biskop», uttalte en fremtredende italiensk geistlig til den italienske avisa La Repubblica på søndag.

Grunnen til at tårene presser seg fram, er at Pavens nye interesse for den gamle latinske teksten ses som et skritt bakover av alle som har kjempet for en mer moderne kirke. Den latinske messen har i stor grad vært ute av bildet siden det andre vatikankonsilet (1962-1965) gjennomførte en rekke reformer, hvor tanken om at gudstjenesten skal holdes på folks dagligspråk fikk gjennomslag. Når latinen nå hentes opp igjen, vekker det også anstøt hos en del jødiske grupperinger, i og med at den gamle tekstens langfredagsbønn inkluderer uheldigvis en oppfordring om «å hjelpe jødene ut av mørket», og inn i kristendommens lys.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer