- God magefølelse foran år 2000

- Magefølelsen min er god. Men jeg vil ikke lene meg tilbake og si jeg er fornøyd, sier næringsminister Lars Sponheim. I dag la han fram sin siste år 2000-undersøkelse, som viser at en av fire kommuner ikke har skriftlige beredskapsplaner foran årsskiftet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag la næringsminister sponheim fram den sjuende og siste undersøkelsen av beredskapen foran årtusenskiftet. Mer enn 850 bedrifter og 92 kommuner har svart på undersøkelsen som TNS Norsk Gallup har utført på oppdrag av Aksjon 2000.

Undersøkelsen viser blant annet:

  • 2 av 5 ledere mener at år 2000-problemer ikke er relevant for bedriften. Begrunnelsen er at bedriftene ikke har data- eller produksjonsutstyr. Dette gjelder særlig småbedrifter.
  • 9 av 10 av bedriftslederne er trygge på at bedriften vil takle overgangen til år 2000. Dette gjelder også alarm-, telefon- og heisbransjen.
  • 4 av 5 bedrifter har oversikt over år 2000-problemet.
  • 9 av 10 bedrifter er ferdige med år 2000-forberedelsene.
  • Nesten alle kommuner mener de har gjort alle nødvendige forberedelser.
  • En av fire kommuner har eller vil ha en skriftlig beredskapsplan for overgangen til et nytt årtusen.
  • 90 prosent av kommunene skal ha mannskap på vakt nyttårsaften.

- Tallet burde vært høyere

Før den første undersøkelsen, som ble gjort i september 1998, ble Sponheim kritisert for å gjøre for lite med år 2000-problematikken. Han er ikke helt fornøyd med at en av fire kommuner ikke har beredskapsplaner.

- Tallet burde vært høyere, innrømmer Sponheim til Dagbladet :på nettet.

- Men magefølelsen er god likevel, sier han.

Selv skal Sponheim ha vakt i regjeringskontorene nyttårsaften. Mesteparten av regjeringen er på jobb gjennom hele nyttårshelga. Allerede fra klokken 13.00 kan han følge på fjernsyn hvordan overgangen til et nytt årtusen blir på New Zealand.

- Her i huset blir det nok til at statsministeren, justisminister Dørum og jeg er de som har høyest beredskap, sier Sponheim.