Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

God morgen på børsen

Har steget fem prosent etter det globale rentekuttet i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Hovedindeksen på Oslo Børs steg kraftig rett etter åpning i dag. Etter nærmere tre kvarter har indeksen stabilisert seg på litt over 264 poeng, en oppgang på 4,7 prosent siden i går.

Finansaksjene stiger kraftigst - dagen etter at kredittilsynet varslet forbud mot shorthandel innen bank og forsikring. Storebrand-aksjen økte med 25,91 prosent etter nyheten om at Gjensidige kjøper islandske Existas eierandel på 8,7 prosent i Storebrand.

DnB Nor er opp hele 10,6 prosent.

God start i Europa

London, Paris, Frankfurt, Stockholm - overalt steg aksjekursene da børsene åpnet torsdag morgen, melder NTB. Også i Stockholm pekte pilene oppover.

I går gikk sentralbankene i USA, Canada, Storbritannia, Sverige, Sveits og den europeiske sentralbanken (EU) sammen om å sette ned styringsrenta for å forsøke å stanse finanskrisen.

Børser over hele verden fortsatte imidlertid å falle i går og en rekke eksperter kritiserte regjeringene for å ha handlet for sent. I dag ser det imidlertid ut til å gå litt bedre.

Kurser opp i dag

SVÆRT UROLIG: En samkjørt gruppe sentralbanker på begge sider av Atlanteren satt i går ned styringsrenta i håp om å stagge finanskrisa. Reaksjonen fra børsene har foreløpig vært blandet. Foto: Scanpix
SVÆRT UROLIG: En samkjørt gruppe sentralbanker på begge sider av Atlanteren satt i går ned styringsrenta i håp om å stagge finanskrisa. Reaksjonen fra børsene har foreløpig vært blandet. Foto: Scanpix Vis mer

I natt norsk tid fulgte sentralbankene i Sør-Korea og Taiwan etter og satt renta ned fra 5,25 til 5 prosent.

Den russiske børsen reagerte positivt rett etter åpning i dag. Aksjekurser steg med over 5 prosent da børsene i Moskva åpnet torsdag.

I går falt kursene drastisk, og handelen ble midlertidig stanset. Også i de oljerike Golfstatene ble det meldt om oppgang på børsene torsdag morgen.

Litt opp i Hongkong

Børsen i Seoul gikk ned med 0,2 prosent etter en times handel torsdag etter først å ha steget med 1 prosent de første minuttene.

I Hongkong, der børsen har falt med hele 15,3 prosent i løpet av de tre siste dagene, steg Hang Seng-indeksen 1,1 prosent da handelen åpnet. Det som fungerer som byens sentralbank kuttet styringsrenta for andre dag på rad.

Onsdag ble den senket med 1 prosentpoeng, torsdag med ytterligere 0,5.
Vil stimulere forbruket
I Taiwan kuttet myndighetene styringsrenta på tidagerslån fra 3,5 til 3,25 prosent.

- Økonomien er under press og står i fare for å havne i en bølgedal. Vi håper kuttet kan stimulere forbruket og føre til økonomisk vekst, sa sentralbanksjef Perng Fai-nan.

Rentekuttet klarte i det minste å stabilisere det taiwanske markedet der børsen i Taipei har falt med 9,3 prosent i løpet av de tre siste dagene.

image: God morgen på børsen

I Australia falt børsen i Sydney med 1,2 prosent i løpet av de første timene med handel, på tross av at myndighetene tilførte markedet omkring 14 milliarder kroner.


Positivt i Tokyo
I Japan spyttet regjeringen inn penger i markedet for 17. dagen på rad. Torsdag beløp den økonomiske hjelpen seg til i overkant av 120 milliarder kroner.

Tokyo-børsen opplevde i går det verste fallet siden oktober 1987, men i dag tok handelen seg opp igjen. En oppgang på 1,20 prosent er første dag på en uke at indeksen ikke opererer med røde tall.


Norges Bank følger etter
Alle økonomiekspertene regner med at Norges Bank kutter styringsrenta neste uke, men det er slett ikke sikkert at din boliglånsrente følger etter.

Det er pengemarkedsrenta - renta bankene bruker for lån seg imellom - som er avgjørende. Fortsetter finansuroen så kan nok boligrenta bli stående på dagens nivå. 

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!