«God natt, pappa. Vi ses i morgen,» sa sønnen.

Han vasket faren, sa god natt og satte seg i sofaen for å se på fotballkamp. Kort tid seinere ble sønnen (38) drapsmann.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): I ei uke pågikk det en stille, men dramatisk kamp i hodet til den 38 år gamle sønnen. Skulle han ta livet av sin 80 år gamle far slik at han slapp å lide mer? Søndag 27. juni i fjor tok 38-åringen sin endelige beslutning. Etter å ha sett EM-kampen mellom Tsjekkia og Danmark på tv, satte han sammen rifla si, en Krico 22 kaliber, la den på sofaen og ventet på at faren skulle sovne.

Strafferettslig tilregnelig

Dystre bilder av en familiekrønike brettes ut i Skien og Porsgrunn tingrett. Sønnen er kjent strafferettslig tilregnelig. Nå kjemper han for ikke å bli dømt for overlagt farsdrap.

Bård Jensen (80) ble drept momentant med et skudd i hodet. Den tidligere helseguruen og 7. gradsadventisten hadde vært sengeliggende og sterk handikappet i flere år etter en bilulykke.

Hjemmesykepleien

Han ble stelt av en samboer han hadde et svært godt forhold til. Da hun skulle på ei ukes sommerferie ved sankthans, hadde hun sørget for at mannen ble stelt døgnet rundt av hjemmesykepleien i Porsgrunn.

Men så kom den 38 år gamle sønnen på besøk fra Oslo. Han led av dårlig samvittighet fordi han hadde hatt liten kontakt med faren de siste åra. Hjemmebesøket ble et sjokk:

-  Jeg ble deprimert og klarte ikke å sove. Pappa var ute av stand til å klare seg selv. Han måtte stelles døgnet rundt. Jeg fikk en idé om at han ønsket å ta livet av seg, sa sønnen.-  Spurte du ham? undret aktor, statsadvokat Alf Martin Evensen.

 DREPT:  Bård Jensen (80) ble drept i sitt hjem i juni i fjor. Sønnen (38) hevder han drepte av medlidenhet. Alle foto: Torbjørn Berg
DREPT: Bård Jensen (80) ble drept i sitt hjem i juni i fjor. Sønnen (38) hevder han drepte av medlidenhet. Alle foto: Torbjørn Berg Vis mer

-  Nei. Jeg visste at han ikke ville be meg gjøre det. Da var det bedre at han ikke fikk vite noe.

-  Bærer ikke nag

Drapstiltalte er adventist, militærnekter og studerte religionshistorie. Han har vært delvis arbeidsledig og sier selv at han lider av sosial angst. Han fortalte aldri om sine følelser og tanker til andre. I oppveksten hadde han liten kontakt med faren.

-  Jeg kan bare huske at han tok meg på fanget en eneste gang. Men det har ikke noe med denne saken å gjøre. Jeg bærer ikke noe nag, insisterte 38-åringen.

Tro og tvil herjet i hodet hans den uka han var hos faren før skuddet smalt. Da drapstankene først tok form, reiste han til Oslo og hentet rifla si og ammunisjon.

Så kom tvilen og han kvittet seg med skuddene. Men bestemte seg på nytt for å drepe. Dro til Oslo igjen, hentet ammunisjon.

Sønnen var flere ganger i konflikt med hjemmesykepleien denne uka i Porsgrunn.

-  Ikke respekt

-  Noen behandlet ikke far med respekt. En gang da han satt halvnaken og skulle heises opp, sa en av dem til meg: «Se, så redd han er!» Hadde jeg hatt et gevær, kunne jeg skutt pleieren da, sa 38-åringen i retten.

Den skjebnesvangre søndagskvelden var det ny konflikt med pleierne. Det endte med at de dro og sønnen overtok stellet. Han vasket og la faren sin før han satte seg for å se på fotball.

-  Måtte gjøre noe

-  Det slo ned i meg at jeg måtte gjøre noe. Jeg orket ikke å se ham slik. Jeg følte meg alene med far og hadde alt opp i halsen. Der og da tenkte jeg ikke så mye. Jeg var helt blåst i hue, sa 38-åringen.

Hans siste ord til faren var: «God natt, pappa. Vi ses i morgen.»

Skuddet falt. 38-åringen dro fra åstedet, men vendte tilbake. Han var livredd for at faren ikke var død. Da han så det blodige hodet i senga, gikk det opp for ham.

-  Jeg skjønte det var feil, at jeg burde funnet på andre løsninger.

-  Angrer du?

-  Ja, svarte en beveget tiltalt.

KAMP: Advokat Frode Sulland vil ha sin klient frikjent for tiltalen på overlagt drap.