- God nok for VM- tittel

- Ådne Søndrål kan vinne sprint-VM i Inzell i januar. Det sier både landslagstrener Tom Erik Oxholm, norgesmester på 500 meter, Grunde Njøs, siste norske sprint-verdensmester Frode Rønning og siste norske VM-overraskelse, Roger Strøm.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ådne Søndrål selv håper på skikkelig sleaføre i Inzell.

- Utendørsbane og trå forhold er en klar fordel for meg. Jeg har ennå ikke vunnet noe all-roundmesterskap, og må gjøre store forbedringer på 500-meteren for å kunne ta VM-gull. I et sprint-VM må man også være kald i hodet og ha fullklaff i alle fire løpene for å vinne, sier Ådne Søndrål til Dagbladet.

- Hovedmålet mitt på isen er å skape større toppfart. Jeg har stabilisert meg på et høyere nivå på 500 meter, og tatt innpå de beste. I fjor manglet jeg seks-sju tideler. I år har avstanden minsket. Bare jeg blir bra igjen av lyskestrekken, tror jeg alt kan skje i et sprint-VM, sier Ådne Søndrål.

I toppen på 1000

Landslagstrener Tom Erik Oxholm ser for seg en vinnertid på rundt 35,7 under bra forhold i Inzell.

- Da bør Ådne gå på 36,0, dårligst 36,2. VM-suksessen avhenger av om han forbedrer seg ytterligere på 500 meter. På de to 1000-meterne er han realistisk sett i toppen, sier Tom Erik Oxholm.

For å ta VM-gull i sprint, tåles ikke det minste slurv.

- Tradisjonelt kommer det alltid overraskelser i et slikt mesterskap. Ådne er en av fem-seks løpere som kan vinne. De fleste har samme hastighet på vekslingssida. Kanskje blir det helt avgjørende hvem som treffer inngangen til svingene best, sier Tom Erik Oxholm.

Schumacher

Som i Formel 1, er svingteknikken ofte avgjørende for skøytesprinterne.

- Michael Schumacher har vunnet mange løp på sin eminente svingteknikk. 500 meter sprint er den raskeste måten et menneske kan bevege seg på, uten motor. 36 blank tilsvarer en hastighet på ca. 60 km/timen. I en slik fart må både timingen og hvert skjær være hundre prosent, sier Tom Erik Oxholm.

I motsetning til Grunde Njøs, trives Ådne Søndrål godt på utendørsbanen i Inzell.

- Jeg har aldri gått bra i Inzell, men håper å forbedre femteplassen min derfra i sprint-VM. Målet mitt er VM-medalje. Ådne kan vinne gull hvis det blir sleaføre, sier Grunde Njøs.

Frode Rønning er den andre og foreløpig siste norske sprintverdensmesteren. Han vant i Grenoble 1981. Sju år tidligere ble Per Bjørang sprintverdensmester i Innsbruck.

- Smart av Ådne

- Det er veldig smart av Ådne å prioritere 500, 1000 og 1500 meter de siste åra av skøytekarrieren. Han har større sjanse til å vinne et sprintmesterskap enn et all-round-VM. I Inzell blir det sikkert både fall, dramatikk og tett i toppen. Da kan alt skje. Greier Ådne å forbedre seg på 500 meter, kan han vinne VM-gull, sier Frode Rønning.

Roger Strøm er det siste norske eksempelet på at alt kan skje i et sprintmesterskap. Andreplassen hans i Vikingskipet i 1997 var en kjempeoverraskelse.

- Jo dårligere forhold i Inzell, desto større sjanser for Ådne Søndrål. I motsetning til konkurrentene, går han like fort uansett føre. Det er også mer nerver i store mesterskap som VM og OL. Blir det tunge forhold, kan han vinne, sier Roger Strøm.

<B>TRÅTT ER GODT:</B> -Utendørsbane og trå forhold er en klar fordel for meg, sier Ådne Søndrål om muligheten i Inzell-VM.