God oppgang i teknologi

Teknologiaksjene steg mest på Oslo Børs fredag. StepStone var investorenes favoritt. Blant de tyngre gikk Merkantildata, Tandberg og Nera bra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Totalindeksen på Oslo Børs steg med nesten 1 prosent til 1.410,25 poeng fredag, mens Oslo Børs hovedindeks steg tilsvarende til 195,69 poeng.

Aksjer i TMT-sektoren (Teknologi, Media og Telekom) gjorde det klart best fredag. Teknologiindeksen steg 2,1 prosent. Aller best gikk StepStone som steg hele 16,7 prosent etter at amerikanske TMP Worldwide ved lunsjtider fredag la inn bud på StepStone-konkurrenten Jobline.

En enkel sammenligning av prisingen av Jobline med StepStone skulle imidlertid ikke tilsi en slik kraftig oppgang for StepStone. Snarere tvert i mot.

StepStone hadde før dagens melding steget om lag 40 prosent på spekulasjoner rundt oppkjøp i nettrekrutteringsbransjen. Kursoppgang på ytterligere 17 prosent på toppen av dette, bringer kursstigningen den siste uken opp i formidable 63 prosent!

StepStone steg til 4,61 kroner, noe som var 19 øre under toppnoteringen for dagen.

Axis-Shield endte også høyt oppe på vinnerlisten. Selskapet har steget kraftig i kurs den siste tiden, og meldingen tidligere denne uken har på ingen måte gått upåaktet hen. Axis steg ytterligere 9,4 prosent og aksjen sluttet på kurs 52,50 kroner. Kursoppgangen denne uken utgjør solide 34 prosent.

Super Office steg også kraftig fredag til tross for at innkallingen til selskapets generalforsamling inneholder et ønske om en emisjonsfullmakt på inntil 4,5 millioner aksjer. Meglerhuset Carnegie var aggressive kjøpere fredag og bidro sterkt til å presse kursen opp med nærmere 10 prosent til 11,70 kroner.

Tandberg steg i kjølvannet av at selskapets største konkurrent, Polycom, har kjøpt PictureTel. Sistnevnte har hatt store problemer det siste året, og bransjeanalytikere har vært kjent med at PictureTel har vært rundt i et forsøk på å selge seg. Den runden må sies å ha vært vellykket, ettersom kursen har steget med 150 prosent siden begynnelsen av april, og Polycom attpåtil betaler en budpremie på 60 prosent.

Til tross for meldingen om konsolidering fryktet ikke investorene på Oslo Børs for Tandbergs konkurranseposisjon, og de sendte like godt kursen opp med 4,4 prosent til 118 kroner.

Nera steg med 4,7 prosent fredag. Karl Johan Fonds var aktiv på kjøpersiden etter at meglerhuset oppgraderte Nera til en sterk kjøpsanbefaling med kursmål 47 kroner. Nera er tatt inn i Karl Johans modellportefølje, for øvrig på bekostning av Tandberg.

Nera-kursen steg til 33,60 kroner, og omsetningen utgjorde 26 millioner kroner.

Når det gjelder de indekstunge aksjene i TMT-sektoren kan både Telenor og særlig Merkantildata vise til kursoppgang fredag.

Telenor ble dermed ikke rammet noe særlig av meldingen om at svenske Telia og danske TDC er i samtaler. Kursen var opp trekvart prosent til 41,50 kroner. Omsetningen endte imidlertid på moderate 47 millioner kroner.

Merkantildata fikk fart på seg i løpet av dagen, og aksjen endte opp nesten 6 prosent til 25,10 kroner. Finanskanalen skrev tidligere denne uken at kursutviklingen samt utviklingen i likviditeten kan tvinge Tom Adolfsen & Co til å splitte opp selskapet. Les mer om det her.

Etter en stille periode begynte til og med Opticom å røre på seg fredag. Kursen steg med 6,1 prosent til 727 kroner .

Foruten aksjer i TMT-sektoren var det også et par maritime aksjer med litt futt i. Stolt-Nielsen nøt godt av meldinger om betydelig interesse fra amerikanske investorer, og aksjen steg for femte dag på rad. Kursen steg ytterligere 6 prosent til 185 kroner. Dermed har Stolt-Nielsen steget med godt over 20 prosent i løpet av fem dager.

Aksjer i riggsektoren ble ikke vesentlig berørt av hverken meldingen om at den amerikanske investeringsbanken Goldman Sachs nedgraderer riggaksjer eller fusjonen mellom Pride International og Marine Drilling. Riktignok var det god omsetning i både Fred. Olsen Energy og Ocean Rig, men kursen steg likevel kun henholdsvis 0,7 prosent til 2,3 prosent.

Investorene er usikre på hvordan man skal tolke de siste signalene rundt DnB/Storebrand. Regjeringen ved finansminister Karl Eirik Schjøtt-Pedersen har tidligere denne uken nærmest kommet med et direktiv til Folketrygdfondet om hvordan fondet bør forholde seg til Sampos bud på Storebrand.

Regjeringen har høstet mye kritikk for dette, men i fredagens utgave av Aftenposten kan det virke som Schjøtt Pedersen & Co har kastet seg over plan B, nemlig å bruke Statens Bankinvesteringsfond til å investere i Storebrand direkte.

Dette avstedkom ikke de store kursbevegelsene fredag. Etter tegn til utflatning på begynnelsen av dagen skled DnB stadig nedover utover fredagen, om enn i beskjeden målestokk. Kursen falt i løpet av fredagen med 10 øre til 39,50 kroner, noe som verdsetter Storebrand-aksjen til omlag 59 kroner i henhold til DnBs fusjonsforslag.

Storebrand lå paddeflat på 68,50 kroner, der kursen stort sett har ligget siden sluttnotering mandag da budet på 75 kroner ble fremmet av finske Sampo.

Utenom DnB bidro både Tomra (- 2,4 prosent, 160 kroner), PGS (- 1,9 prosent, 104 kroner), Gjensidige NOR Sparebank (- 0,2 prosent, 257 kroner), Nycomed Amersham (- 0,7 prosent, 74 kroner) og Schibsted (- 1,0 prosent, 98 kroner) til å dempe oppgangen for hovedindeksen på Oslo Børs.

Av disse fremkom det kun nyheter om PGS - som åpenbart ikke ble tolket positivt av investorene.

På hovedlisten er det omsatt aksjer for i underkant av 1,6 milliarder kroner og fredagen bar dermed klart preg av å være en inneklemt fridag. Førstkommende mandag blir det trolig ikke stort bedre, ettersom de amerikanske børsene holder stengt på grunn av Memorial Day.

Artikkelen er produsert i samarbeid med

Finanskanalen.no.