Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Vinteren nærmere over hele landet:

- God oppskrift på glatte veier

15-20 minusgrader og snø over 600 meter innen neste helg. Ikke full garanti for snøfritt i lavlandet heller.

ALLEREDE DENNE FREDAGEN: Fra mildvær og regn til minus og snø. Illustrasjon: Meteorologene på twitter.
ALLEREDE DENNE FREDAGEN: Fra mildvær og regn til minus og snø. Illustrasjon: Meteorologene på twitter. Vis mer

Meteorologisk institutt trekker en bomsikker konklusjon i en twittermelding torsdag om farefullt vær- og temperaturomslag:

- I dag er det mildvær og regn, men i morgen vil det bli minusgrader og snø. Det er en god oppskrift på glatte veier.

Varselet gjelder spesifikt fjelloverganger og veier i høyden i Sør-Norge fra tidlig fredag og denne helgen.

Men i langtidsvarselet til og med neste helg, forteller Meteorologisk institutt om samme, snikende vintertendens over hele landet.

- Det blir kaldere overalt når det nærmer seg neste helg. Og i Sør-Norge kommer det snø over 600 - 800 meters høyde. Nattefrosten i fjellet i Sør-Norge kan krype ned mot 15 minus, kanskje 20, sier statsmeteorolog Pernille Borander til Dagbladet.

Her kan du sjekke været på ditt sted helt fram til lørdag 2. november.

MYE SNØ: Det kom 15 cm snø i Buskerud og Telemark. Det skapte kaos på veiene. Video: Rico Rasmussen Vis mer

Snødekt plen

Hun titter ut av vinduet fra kontorene til Meteorologisk institutt i Tromsø. Der stikker noe grasstrå opp av snødekt plan. Slik har det vært over det meste av Finnmark og Troms den siste uka.

- Etter noen dager med mildere temperatur, blir vinteren forsterket i begge fylker kommende uke. Det ser ut som vinterpreg over nordlige deler av Nordland også, sier statsmeteorologen.

Hovedforklaringen på mer vinterpreg over hele landet er i hovedtrekk den samme - i tillegg til at kalenderen bikker over til november fra fredag: Nordvestlig vind fra havet presser seg inn nesten hele perioden.

SE TV: På denne videoen ser du hvordan det så ut på Snåsa i Trøndelag onsdag 29. mai. Vis mer

Ski og vinterdekk

- I nord kan alle skientusiaster finne fram utstyret. For ikke å snakke om vinterdekk: Det gjelder over hele landet, sier meteorologen bestemt.

Ei uke fram varsler Meteorologisk spredt bygevær langs kysten og i lavlandet fra Nordland og hele veien sørover og østover.

Før denne helgen ligger ikke snø i lavlandet inne i værvarselet for Sør-Norge.

Men der gir ikke Meteorologisk institutt noen helt vanntett garanti.

Vinterlig høytrykk

- Det er en viss mulighet for høytrykk over lavereliggende deler i sør fra slutten av neste uke, sier statsmeteorolog Pernille Borander.

Og minner samtidig om at høytrykk seinhøstes/tidlig vinter gir andre utslag enn om sommeren.

Hvis skyene nå blåser bort, forsvinner varmen fra jorda fra rett til værs uten noe skylag å bremse i. Og kaldere luft i varslet nullføre kan endre bygevær fra regn til slaps eller snø.

GLATT: I januar i fjor kom det rundt 400 fotgjengere til legevakten i Oslo med skader, rundt 30 prosent av disse hadde bruddskader. Ved t-banen på Hasle, er det veldig glatt, og Dagbladet observerte at flere slet med å komme seg fram på isen. Video: Malene Storrusten / Marie Røssland / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media