Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

God sex er terapi

Dyrk erotikken og nyt sexen. Ifølge ekspertene styrker det både kropp og sjel. - Sex er terapi, det er det ingen tvil om, sier androlog Ken Purvis ved Andrologisk senter i Oslo.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Undersøkelser slår fast at par som har et godt sexliv er mer fornøyde, har bedre livskvalitet og de lever lenger enn par som fungerer dårlig seksuelt, mener Purvis.

Samtidig opplever mange par i dag at knapp tid og stress sperrer for et godt erotisk samliv.

- Det er viktig at man setter av tid til å pleie hverandre og at man er fortrolig med kroppen som sensuell mottaker, sier lege Åsa Rytter Evensen.

Både Purvis og Rytter Evensen understreker at sex er mer enn selve samleiet. Ømhet, berøring og intimitet er vel så viktig. Seksualiteten må ses i en sammenheng, mener de.

Stress

Stress er et glimrende prevensjonsmiddel. Lysten forsvinner og man har ofte mer enn nok med seg selv. Purvis er overbevist om at kroppskontakt er et effektivt våpen når stressplagene rir deg som verst.

- Sex virker både avstressende og muskelavslappende. Under orgasmen sendes signaler via nervene og ut i musklene. Det gjør at du føler deg totalt avslappet etterpå, forklarer han.

Det er også bevist at orgasme har en dempende effekt på blodtrykket.

Psykolog og sexolog Thore Langfeldt synes det er positivt hvis folk bruker sex til avspenning, men understreker at det bør skje fordi man føler det naturlig.

Hodepine

Skal vi tro ekspertene holder ikke unnskyldningen: «- Ikke nå, kjære. Jeg har hodepine.» Ifølge Purvis gir orgasme samme effekt som et par hodepinetabletter.

- Orgasme kan sammenliknes med en slags morfinrus. Hodepinen forsvinner, i hvert fall for en kort stund, hevder han.

Årsaken er at kroppens egen smertestillende medisin, endorfinene, frigjøres under orgasmen. Det samme skjer ved ekstrem fysisk utfoldelse eller hvis du slår deg.

Rytter Evensen har større tro på at et tilfredsstillende sexliv gjør at folk ikke stresser seg videre inn i hodepinen.

Søvnløshet

Når du ligger og vrir deg i senga og bekymrer deg for at du må opp tidlig neste morgen, kan tanken på sex virke fjern. Men det viser seg at sex er et glimrende sovemiddel. Årsaken er at hormonet som får deg til å sovne også skilles ut når du får orgasme.

- Mange onanerer i stedet for å bruke sovepiller, hevder Purvis.

- Sex er en fysisk utfoldelse. Du blir sliten og sovner lettere, sier Rytter Evensen.

Et godt sexliv styrker selvfølelsen. Ingen annen aktivitet er så intim og personlig. Berøringen og kjærligheten fra et annet menneske gir oss mening. Vi får bekreftet at vi er ok.

En dansk undersøkelse viser at livskvaliteten for dem som har fast partner ligger 19-24 prosent over den for dem som er enslige.

- Et godt sexliv bekrefter dype bånd mellom mennesker. Det gir oss styrke til å takle motgang, vi tåler mer, sier Purvis.

Når du føler deg nedfor og lei, mener Purvis at nærhet og berøring kan lede deg vekk fra den deprimerende situasjonen.

- Alle gode opplevelser kan lette depresjoner, sex også, men det fordrer at den kommer i en positiv og naturlig sammenheng, sier Rytter Evensen.

Motstandsdyktig

- Et godt sexliv er ofte et tegn på at man har overskudd, at man har det godt med seg selv. Folks psykiske tilstand har betydning for hvor motstandsdyktige de er for sykdom, sier Kjell Nordeik ved Institutt for samfunnsmedisin.

Han viser også til at kroppens frigjøring av endomorfiner har en positiv effekt på immunforsvaret. Frigjøringen av endorfinene skjer blant annet under orgasme.

- Forskning viser at skilte menn er mer utsatt for depresjoner og hjerteinfarkt enn gifte menn, kommenterer Purvis.

Han ser dette i sammenheng med menneskers naturlige behov for kroppskontakt og nærhet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media