God start for Jacob Zuma

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Sør-Afrikas overveldende valgdeltakelse er et godt tegn for landets framtid. Velgerne har stått i kilometerlange køer for å bruke sin demokratiske stemmerett, og det hele har foregått uten blodige sammenstøt. Det er all grunn til å glede seg på vegne av landet mange kaller Afrikas demokratiske fyrtårn. Valgdeltakelsen har ikke vært større siden 1994, da African National Congress (ANC) og Nelson Mandela overtok makta etter apartheidregimenes mangeårige undertrykkelse av den svarte befolkningen.

Det er dessuten første gang Sør-Afrika går til valgurnene med et splittet ANC; noe som muligens har påvirket stemmelysten hos velgere som ikke lenger stoler på det mektige regjeringspartiet. Utbryterne og deres parti Congress of the People (COPE) ser ut til å få færre stemmer enn Den demokratiske alliansen (DA) som har hvit ledelse, men det er et likevel et positivt signal om demokratisk utvikling at velgerne har fått et større partimangfold. ANC tok en klar ledelse da opptelling av stemmene begynte natt til i går. Det endelige resultatet kommer først i dag, men det ser ut til å bli et valgskred for ANC-leder Jacob Zuma.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer