God start for Jacob Zuma

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sør-Afrikas overveldende valgdeltakelse er et godt tegn for landets framtid. Velgerne har stått i kilometerlange køer for å bruke sin demokratiske stemmerett, og det hele har foregått uten blodige sammenstøt. Det er all grunn til å glede seg på vegne av landet mange kaller Afrikas demokratiske fyrtårn. Valgdeltakelsen har ikke vært større siden 1994, da African National Congress (ANC) og Nelson Mandela overtok makta etter apartheidregimenes mangeårige undertrykkelse av den svarte befolkningen.

Det er dessuten første gang Sør-Afrika går til valgurnene med et splittet ANC; noe som muligens har påvirket stemmelysten hos velgere som ikke lenger stoler på det mektige regjeringspartiet. Utbryterne og deres parti Congress of the People (COPE) ser ut til å få færre stemmer enn Den demokratiske alliansen (DA) som har hvit ledelse, men det er et likevel et positivt signal om demokratisk utvikling at velgerne har fått et større partimangfold. ANC tok en klar ledelse da opptelling av stemmene begynte natt til i går. Det endelige resultatet kommer først i dag, men det ser ut til å bli et valgskred for ANC-leder Jacob Zuma.

I 2004 fikk ANC 70 prosent av stemmene og Mandelas etterfølger Thabo Mbeki gikk inn i sin andre runde som president. Mbeki ble avsatt før tida, helt uten voldelige tilløp, men avsettelsen førte til splittelse i partiet og dannelsen av COPE. Nå har støttespillerne til Mbeki og andre som er misfornøyde med ANC fått markert seg; noe som burde være en utfordring for Jacob Zumas nye regjering. Utfordrende er også millioner av fattige velgere som nå krever å få ta del i velstandsutviklingen. Det handler om å få tak over hode, innlagt vann og kloakk og strøm. Med en arbeidsløshet på over 40 prosent blir det ikke lett. Den kontroversielle Jacob Zuma må også vise at henleggelsen av korrupsjonssaken mot ham ikke er en trussel mot landets demokratiske institusjoner. Dessuten må den polygame presidenten velge hvem som skal bli førstedame av sine to koner.