Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

God tur til Algerie

- Det blir ikke bedre verken for Algerie eller Verdens Helseorganisasjon om Gro Harlem Brundtland avlyser sitt besøk i landet, sier ambassadør Morten Wetland som leder UDs kampanje for vår tidligere statsminister. Han har et viktig poeng der.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter avsløringen i går om massakrene på over 400 algeriere tidligere i uka, skulle man tro at den hjemlige debatten ville dreie seg om sikkerhetsaspektet ved Harlem Brundtlands besøk. I stedet gikk Amnesty International i Norge ut med en oppfordring om at hun burde avlyse sin Algerie-tur av politiske grunner. En slik reise vil bare legitimere regimet i Algerie, slo generalsekretær Jan Borgen i Amnesty fast.

  • Amnesty er selvfølgelig i sin fulle rett til å ta opp denne saken, og Amnestys politikk går også ofte ut på å boikotte regimer der det er utstrakte brudd på menneskerettighetene. Spørsmålet er imidlertid hva som ville blitt oppnådd om Gro Harlem Brundtland ikke hadde satt seg på flyet til Algerie i dag.
  • La det først være klart: Harlem Brundtland reiser ikke til Algerie som norsk utenriks- eller statsminister. Hun drar som norsk kandidat til stillingen som leder for FN-organisasjonen WHO, Verdens Helseorganisasjon. Hadde hun oppnådd sitt kandidatur gjennom et stort internasjonalt arbeid i helsespørsmål og ikke gjennom sin politiske innsats, hadde det kanskje ikke kommet noen krav om at hun burde bli hjemme.
  • - Forslaget om Gro Harlem Brundtland som WHO-leder kom først fra andre land enn Norge, sier Morten Wetland som mener at norske myndigheter dermed har et spesielt ansvar for å fremme hennes kandidatur. Uansett er dette en prestisjesak for Norge. 40 norske ambassader over hele verden er, sammen med et eget UD-sekretariat i Oslo, i sving for å få en norsk leder for Verdens Helseorganisasjon. Dette er en kamp som skal vinnes.
  • At Gro Harlem Brundtland er en meget kvalifisert kandidat til stillingen som WHO-leder, er det liten tvil om. Hun vil helt sikkert stå for nytenkning og fornyelse og nyter stor internasjonal prestisje. Og er man først kandidat til en internasjonal toppstilling i FN, kan man ikke si at man bare vil ha stemmer fra de landene man liker best.
  • Den algeriske professoren Abdelhamid Aberkane, som er styreleder i WHO, er en meget viktig person når den endelige avgjørelsen skal tas i slutten av måneden. Tre av Harlem Brundtlands viktigste motkandidater har allerede besøkt Algerie for å drive valgkamp. Framtredende algeriere har overfor Harlem Brundtlands kampanjestab gjort det klart at det er av helt avgjørende betydning for hennes kandidatur at hun besøker Algerie.
  • Under besøket i Algerie skal Harlem Brundtland ha samtaler med Algeries statsminister, utenriksminister og helseminister. Hun vil helt sikkert ta opp den politiske situasjonen i Algerie, men Amnesty kan trolig ikke vente seg noen tordentale fra den tidligere norske statsministeren. Noe slikt ville være både ødeleggende for hennes kandidatur og diplomatisk uklokt.
  • Men Gro er Gro, og hun blir lyttet til også i internasjonale fora. Kjenner vi henne rett, vil hun nok ha sine meninger under mandagens møter - uten at det bør ødelegge stemningen. Men det bør ikke bare være kampen mot malaria eller utviklingen av nye vaksiner som bør stå på dagsorden når Gro Harlem Brundtland besøker det voldsherjede Algerie.
  • Volden pågår stort sett utenfor hovedstaden Alger, og besøkende utlendinger har heller ikke vært terroristenes mål. Fem norske sikkerhetsvakter følger med på turen i dag. Det har ikke vært på tale å avlyse besøket av sikkerhetsmessige grunner. Men kampanjestaben har lenge vært klar over at Gro Harlem Brundtland ikke akkurat legger ut på noen sydenferie.

Se også side 3KOMMENTAR

BLODBAD: Sist september ble tre arbeidere ble drept i dette rommet i en by nær Alger.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!