God tur til Bagdad

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Irak har tilbudt FNs våpeninspektører å få komme tilbake til Irak uten forhåndsbetingelser. Nå er det opp til Sikkerhetsrådet å ta stilling til det irakiske utspillet.
  • USA har allerede stilt seg negativt til Saddam Husseins nye tilbud. Det er all grunn til å være skeptisk til diktatoren i Bagdad, han er ikke akkurat mest kjent for å holde ord. Men det vil være helt galt å ikke prøve ut troverdigheten hans. Får våpeninspektørene anledning til å komme til Irak under gunstige arbeidsforhold, bør de komme seg av gårde så fort det lar seg gjøre.
  • USA ønsker at Sikkerhetsrådet skal komme med et utvetydig ultimatum til Saddam Hussein. Etter Saddams tilbud om å slippe våpeninspektørene inn, mener Russland nå at en ny resolusjon ikke er nødvendig. Her blir det sikkert nok av tautrekking. At haukene i Bush-administrasjonen ønsker krig uansett hva FN foretar seg, har vi sett og hørt mange eksempler på den siste tida. Krigsretorikken mot Saddam øker, uten at det legges fram flere beviser for at han produserer såkalte masseødeleggelsesvåpen. Det er slike våpen FN-inspektørene eventuelt skal avdekke.
  • Norske myndigheter har hittil vært skeptiske til en krig mot Irak. Når Norge nå sitter som medlem av Sikkerhetsrådet, er det viktig at vi kan spille en pådriverrolle for en løsning, der Saddam legges under press, men væpnet konflikt unngås. Her må det verken tas hensyn til at George Bush kan trenge en krig før høstens kongressvalg, eller til at den mektige amerikanske krigsindustrien gjerne vil opprettholde produksjonen for fullt.
  • Uansett hva man mener om Saddam Hussein, er det amerikanerne som har framprovosert den siste konflikten med Irak, ett år etter terrorangrepene mot USA. Formålet med den amerikanske krigsretorikken er at vi skal tro at diktatoren i Bagdad blir farligere og farligere for hver dag. Det er stor fare for at kravene fra USA til Saddam etter hvert blir så mange at de bare kan tilfredsstilles dersom han blir bombemål.