God tur til Kosovo

Over 8000 flyktninger fra Kosovo kom til Norge i fjor i forbindelse med serbernes etniske rensing.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyktningene, de aller fleste albanere, fikk midlertidig opphold i ett år. Nå er tida snart ute, men de fleste vil ikke hjem. Av 5000 som fortsatt er her i landet, vil bare 175 tilbake til Kosovo. Mer enn 4500 kosovoalbanere har vendt hjem, men av disse er 1300 kommet tilbake til Norge.

  • Flyktningene som vil reise hjem, får 15000 kroner per person i startkapital. Som det gikk fram av en reportasje i Dagbladet i går, har en del kosovoalbanere brukt disse pengene som «feriepenger». Totalt har myndighetene gitt bort mer enn 20 millioner kroner til familier som seinere har vendt tilbake til Norge.
  • Mange oppgir økonomiske problemer i Kosovo som årsak til at de ønsker å bli i Norge. Kosovo lider fremdeles etter serbernes herjinger. Men det albanske flertallet der er ikke lenger politisk forfulgt. I dag er det albanerne som har kontrollen i den FN- og NATO-styrte provinsen. Vi er derfor enige med kommunalminister Sylvia Brustad som slår fast at de fleste kosovoalbanere må reise hjem. Men alle søknader skal selvfølgelig behandles individuelt. De som har krav på det, må få oppholdstillatelse i Norge. I flyktningstrømmen fra Kosovo i fjor kom det flere titalls sigøynere og serbere. Paradoksalt nok kan det vise seg at en del av disse av humanitære grunner får bli her. For det er disse gruppene som nå blir undertrykt i Kosovo.
  • Mange advarte mot luftbrua fra Makedonia til Europa under Kosovo-krigen i fjor. Enkelte land valgte å hjelpe flyktningene der de var i stedet for å ta imot større og mindre grupper på korttidsopphold. Erfaringene har vist at slike korttidsopphold er en dårlig måte å løse et slikt problem på, ikke minst for flyktningene selv. Det er ikke vanskelig å forstå at en kosovoalbansk familie kan ha lyst til å bli i Norge i stedet for å dra hjem til vonde minner, nød og tragedie. Men det går altså ikke.