Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

God tur til New York

Jens Stoltenberg møter tidenes verste meningsmålinger for Ap med forslag om å skattlegge de rikeste hardere. Ikke rart han satte stø kurs mot Manhatten i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Her skal Jens Stoltenberg delta på FNs Tusenårsforsamling og møte en som har atskillig større problemer, Russlands president Vladimir Putin. Men likevel: Frp: 28 prosent. Ap: 24 prosent.

- Jeg har alltid håpet å slippe slike tall. Men i det politiske liv må du være forberedt på overraskelser.

- Hvordan forklarer du dagens måling?

- Én forklaring er at Frp både lover å bruke penger til alle gode formål og lover omfattende reduksjoner i skatter og avgifter. Begge deler er fristende og populære. Men det vil sette over styr det vi har bygd opp. Det vil gi oss en kortvarig glede. Det vil være hyggelig en stund, men så gi oss et brutalt tilbakeslag med økt rente, økt arbeidsledighet, nedlegging av norske bedrifter og mindre velferd. Den feilen som Hagen foreskriver, har så mange land gjort. Nederland på seksti- og syttitallet, vi på åttitallet. Vi har mye erfaring med dette.

- Mener du folk er litt dumme som lar seg begeistre av Carl I. Hagen?

- Nei. Men målinger er ikke valg. Alvoret siger nok innover folk når det nærmer seg valg. Et stort flertall stemmer tross alt på andre partier. Men samtidig forstår jeg at folk synes det er vanskelig å forstå at vi ikke kan bruke mer penger - at det er hender vi mangler, ikke penger. Likevel er det faktisk slik at vi i Norge har bedre legedekning enn Sverige, Danmark og Finland.

- Men er ikke stemningsbølgen for Frp og kravmentaliteten et ektefødt barn av Ap's politikk de siste tjue åra?

- I hvert fall er det resultat av de stigende forventningers misnøye. Nordmenn har aldri hatt det bedre. Vi har bedre boliger, bedre velferdsordninger og større forbruk enn noen gang før. Det er ikke galt at det stilles krav. Det skal stilles krav. Vår resept er å gjennomføre politikken skritt for skritt. Ap vil aldri vinne på å gi de største løftene, men på å være troverdige over tid. Nå er vi i ferd med å virkeliggjøre eldrereformen med enerom for alle eldre. Samtidig ruster vi opp kreftomsorgen og psykiatrien. Vi legger opp til tidenes utstyrskjøp til norske sykehus, både fra norske og utenlandske leverandører. Skolen tilføres ressurser. Gjennom det inntektspolitiske samarbeidet fikk vi mulighet til gi lærerne et lønnsløft. Vi lover ikke mest. Men vi leverer.

- Dere snakker om utjevning av forskjeller. Samtidig ser alle at det er det motsatte som skjer. Hva betyr det for Ap's oppslutning?

- Økte forskjeller bidrar til å skape utålmodighet og frustrasjon. Folk reagerer på urimelig urettferdighet. Vi har for eksempel nettopp fått en rapport som viser at 70000 barn i Norge lever under fattigdomsgrensen. Vi kan selvsagt diskutere om tallet er litt høyere eller litt lavere, men det er en del som faller utenfor.

- DET SKJER NOE skummelt både på toppen og på bunnen av inntektsskalaen. På toppen er det noen som velger å sette seg selv utenfor, som velger å organisere sine egne liv i egne samfunn, egne skoler, egne helseinstitusjoner. Det reagerer mange på.

Det viktigste tiltaket for å motvirke økte forskjeller er å ha folk i jobb. I tillegg til det er skatt ett viktig virkemiddel. Vi har de siste årene fremmet en lang rekke forslag i Stortinget om sterkere beskatning for dem med høyest inntekt, men er blitt nedstemt. I stedet skjer det motsatte. Stortingsflertallet vedtar mot Ap's stemmer nye skattehull som de som har mest, tilpasser seg best. Det vi nå foreslår på skatt, er et svar på dette og på den uthulingen som har skjedd med skattesystemet.

- Var maktovertakelsen dårlig forberedt?

- Ap måtte, som det største partiet i en krevende parlamentarisk situasjon, hele tida være forberedt på regjeringsmakt. Grunnlaget er vårt partiprogram. Nå i høst skal vi legge fram vårt første statsbudsjett. Der følger vi opp det som ligger i vårt program. Vi gjennomfører etter- og videreutdanningsreformen, lovfestet rett for alle til videregående utdanning, lærerlønningene heves, sykehusene får økte inntekter.

- Forutså dere interne problemer og dårlig velgeroppslutning?

- I sommer skjønte jeg at diskusjonene om programsakene bidro til å skape usikkerhet. Det taper alltid partiet på. Økte anslag for oljeinntektene er også krevende å forklare. Vi kunne ikke forutse eller plotte inn på forhånd at prosessene ville gi seg slike utslag, men som politiker må du være mentalt forberedt på det meste.

- Mange i Ap sier at de ikke lenger kjenner partiet sitt igjen?

- Det er munnhell vi hører hver gang det butter for oss. Jeg er trygg på at de skal kjenne partiet igjen når vi tar tak i de tunge velferdssakene.

- ER DET IKKE ET TANKEKORS at dagens modernisering går i stikk motsatt retning av det som var Ap's egne idealer for 25 år siden? Fylkeskommunen skulle demokratisere, arbeidsmiljøloven skulle verne...

- Idealet vårt er hele tida å gjøre hverdagen bedre for folk flest. Alt det andre er virkemidler.

- Hvordan kan du bidra til å dreie tidsånden fra forbrukermentalitet til livskvalitet?

- Det er en kjempeutfordring. Tidsånden er aldri entydig, men det er en sterk tendens til å legge vekt på materielle verdier. Samtidig har vi lang tradisjon for rettferdig fordeling og ikke-materielle verdier. Jeg har ikke annet svar enn at vi må få dette på dagsordenen. Forleden var jeg i et smekk fullt møte i Stavanger hvor temaet var fattigdom i den tredje verden. Urettferdighet og nød treffer en streng i det norske folk.

- Har solidaritetstanken vekstvilkår i en global markedsøkonomi?

- Solidaritet er en gjenstridig plante. Alle enkeltmennesker har interesse av å være del av et fellesskap, enten det er familien, skolekorpset, borettslaget eller FN. Vi er for de store globale og små fellesskapene. Høyre-sida mener det er en motsetning mellom fellesskapene og enkeltmenneskets frihet. Da er det merkelig at Finland, Sverige og Norge, med sine gode offentlige velferdsordninger, scorer så høyt internasjonalt i it-sektoren.

- Noen mener du ikke har tatt ledelsen i tilstrekkelig grad?

- Vi har invitert til debatt. Da må vi akseptere diskusjon.

- HVORDAN REAGERER DU på bakvaskelser og anonym kritikk fra personer og miljøer i partiet?

- Jeg opplever ikke dagens debatter som bakvaskelser. Vi skal ha takhøyde mens debatten går, så skal vi stå sammen om beslutningene.

- Hvordan skal du unngå overbud og milliardoverskridelser i budsjettprosessen. Går det en grense?

- Det er klart det går en grense. Men det er dumt å begynne budsjettforhandlingene i mediene. De blir krevende nok i Stortinget.

- Kan dere ikke gå så høyt på banen at selv Senterpartiet viser måtehold?

- Budsjettarbeidet har sin egen dynamikk. Det er et selvstendig mål for opposisjonspartiene å få til forandringer. Som mindretallsregjering må vi bare regne med at det skjer.

- Tilbake til dagens dystre måling. Er mediene Carl I. Hagens beste venn?

- Det vil være altfor enkelt å gi mediene æren og skylda for det som skjer.

- Kan Ap noensinne igjen oppnå flertall alene i Stortinget?

- Vi kan i hvert fall gjøre gode valg opp mot 40 prosent, men også havne nede på 20-tallet. Alle valganalyser forteller at velgerne vandrer mye mer enn før.