Godafoss er dratt av grunnen

Skipet skal nå tømmes for olje og last.

TRAKK OPP HAVARISTEN: Konteinerskipet «Godafoss» kjørte rett på en fyrlykt på Kvernskjær, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark. Oljelekkasjen fra det 165 meter lange og 28 meter brede konteinerskipet ble tidlig stanset. I dag skal skipet være trukket av grunnen. Foto: Espen Røst/Dagbladet
TRAKK OPP HAVARISTEN: Konteinerskipet «Godafoss» kjørte rett på en fyrlykt på Kvernskjær, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark. Oljelekkasjen fra det 165 meter lange og 28 meter brede konteinerskipet ble tidlig stanset. I dag skal skipet være trukket av grunnen. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag morges startet arbeidet med å trekke det islandske skipet Godafoss av grunnen ved Hvaler.

Rundt sjutiden var skipet trukket av grunnen.

- Tre taubåter deltok i redningsoperasjonen. To av taubåtene hadde feste i fartøyet, mens en taubåt lå standby som sikkerhet og hjelp, heter det i en pressemelding fra Eimskip.

Aksjonen skal ha vært planlagt helt siden skipet gikk på grunn 17. februar.

- Dette har vært et teamarbeid og vi vil rose samarbeidet med Kystverket og andre myndigheter som vi har rapportert til siden Godafoss gikk på grunn sist torsdag kveld. Vi hadde også god hjelp av av Arkimedes lov i dag, sier pressetalsmann Bjørn Richard Johansen i Eimskip.

Godafoss ble trukket med baugen opp strømmen til Kirkeskjær, innenfor Kjerringholmen ved Hvaler. Her skal skipet bli liggende.

- Den er festet med to ankre i front og et landfeste akterut på øya Styre. Landfestet er klargjort gjennom arbeid på land i de siste dager, skriver Eimskip i pressemeldinga.

Ved Kirkeskjær vil dykkere gå ned under fartøyet for å inspisere skadeomfanget samtidig som arbeidet med å tømme skipet for tungolje og last begynner.

Et søsterskip av Godafoss, Dettifoss, ankommer Fredrikstad klokka sju i kveld for å ta om bord konteinere fra skipet.

Godafoss grunnstøtte i Ytre Hvaler nasjonalpark utenfor Fredrikstad for en drøy uke siden.