«Godafoss» er ikke tettet, men får dra videre likevel

Etter at danske dykkere har undersøkt «Godafoss» til havn i Grenå, får skipet tillatelse til å reise videre mot verftet i Odense.

IKKE TETTET: Konteinerskipet «Godafoss» kjørte rett på en fyrlykt på Kvernskjær, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark, ved 20-tiden 17.februar. Selv om skipet ikke er tettet, får det nå tillatelse til å dra videre. Foto: Espen Røst/Dagbladet
IKKE TETTET: Konteinerskipet «Godafoss» kjørte rett på en fyrlykt på Kvernskjær, mellom de to Hvaler-øyene Asmaløy og Kirkøy midt i Ytre Hvaler nasjonalpark, ved 20-tiden 17.februar. Selv om skipet ikke er tettet, får det nå tillatelse til å dra videre. Foto: Espen Røst/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Godafoss» lakk store mengder olje etter at den gikk på grunn ved Norges eneste marine nasjonalpark utenfor Hvaler for to uker siden.

Torsdag ble det islandske skipet beordret av danske myndigheter til nærmeste havn i Grenå på Jylland. Ferden mot verftet i Odense på Fyn ble avbrutt etter at det ble oppdaget en hale av olje etter skipet.

I formiddag ble skipet frigitt, opplyser danske myndigheter.

Har ikke reparert skadene - Vi har sendt båten videre mot Odense. Dykkere undersøkte den torsdag, men vi får ikke reparert skadene under båten. Vi har heller ikke konstatert ny lekkasje fra den midlertidige tettingen som ble gjort før den dro fra Norge, opplyser den danske kystvakten Søværnet til NRK.

Talspersonen sier at det kommer en tynn oljefilm fra skipet, men at det er minimalt og at oljen fordamper i løpet av et døgn. Søværnet antar at omfanget av lekkasjen tiltok da «Godafoss» økte farten utenfor svenskekysten.

Bellona uttalte torsdag at slepet mot Odense var et sjansespill, og at det aldri burde ha skjedd.

Oljen som lakk fra «Godafoss» da skipet lå grunnsøtt utenfor Hvaler nådde Vestfold, Telemark, Agder og deler av Østfold.

(NTB/Dagbladet)