Godal bekymret for uran-ammunisjon

Forsvarsminister Bjørn Tore Godal er bekymret for mulige helseskader på norsk personell på grunn av uran-ammunisjonen som ble brukt i Kosovo. NATO hevder at de ikke har noe å skjule.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forvars- og hjelpepersonell som har tjenestegjort i Jugoslavioa stiller seg nå i kø ved legekontorene for å få sjekket seg for mulige helseskader etter krigen. Forsvaret tilbyr full heslekontroll, og skal få gjennomført en full vurdering av alt personell som kan være berørt av uran-ammunisjon, i tillegg til at en omfattende medisinsk etterkontroll vurderes.

Men forsvarsminister Bjørn Tore Godal ser ikke bort i fra flere tiltak for å klargjøre hvorvidt uran-ammunisjon kan ha gitt norsk personell som har tjenestegjort på Balkan helseskader.

- Jeg stiller meg åpen til å vurdere ytterligere tiltak fra norsk side, sa Godal i Stortingets spørretime i dag.

NATOs generalsekretær George Robertson møtte i dag Jugoslavias utenriksminister Goran Svilanovic. De tidligere krigende partene vil nå samarbeide om informasjonsutveklsing om uran-amunnisjon.

- Vi har ingenting å skjule. Vi må forsikre befolkningen om at det ikke er noen farer, sier Robertson.

Må svare

I 1999 advarte NATO det norske forsvaret mot farene for ulike typer forurensning i Kosovo. Det gjaldt både faren for stråling og forgiftning fra rester av uran-ammunisjon, og faren for annen forurensning i det krigsherjede området.

En uke etter at advarselen ble sendt Forsvarets overkommando sa daværende helseminister Dagfinn

Høybråten (KrF) til Stortinget at det ikke var noen fare for at norsk personell i Kosovo hadde vært utsatt for farlige mengder utarmet uran.

Neste uke må Godal svare for seg i Stortinget om hvordan Forsvaret håndterte denne informasjonen internt.

- Jeg vil være den første til å beklage det dersom noen statsråd, av den ene eller annen regjering, har uttalt seg på et uinformert grunnlag, sa Godal i dag på spørsmål fra SVs Kristin Halvorsen.

Dagbladet.no/NTB