Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godals ansvar

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Vi er enig med forsvarsminister Bjørn Tore Godal i at russiske myndigheter på et tidligere tidspunkt burde ha varslet Norge om «Kursk»-ulykken i Barentshavet. Det viser en alvorlig mangel på kommunikasjon mellom to naboland når russerne først redegjør for ulykken fire dager etter at den fant sted.
  • Dagbladet avdekket i går at det norske forsvaret allerede lørdag visste at det kunne ha skjedd et uhell med en russisk atomubåt. Statens strålevern ble ikke varslet før etter at saken var offentlig kjent mandag morgen. Meldingen kom fra hovedredningssentralen i Bodø. På denne bakgrunnen framstår Godals kritikk som en pinlig avledningsmanøver fra unnlatelser han selv har ansvaret for.
  • Allerede lørdag morgen registrerte etterretningsskipet «Marjata» to eksplosjoner, men i går hevdet Forsvaret at disse ikke ble analysert før i ettertid. Men også de amerikanske ubåtene i området registrerte en eksplosjon. Varslet ikke de sine allierte? Det er i tilfelle like kritikkverdig som russernes manglende varsling.
  • Søndag ettermiddag ba russerne «Marjata» om å forlate området der ulykken skjedde. Angivelig var heller ikke dette nok til å slå alarm. Forsvaret sier at de ikke «mottok informasjon fra russisk side» - en holdning som underminerer etterretningstjenestens betydning, og som hadde vært utilgivelig dersom det allerede hadde skjedd en kjernefysisk lekkasje.
  • I går hevdet Forsvaret at de i løpet av helga ikke kunne trekke «en klar slutning» av russernes aktiviteter, og at det kreves «klare indikasjoner» på et uhell for å varsle sivile myndigheter. Direktør Ole Harbitz i Statens strålevern har åpenbart rett i at Forsvaret burde ha varslet ved første indikasjon på at noe galt hadde skjedd.
  • Noe annet er å spille russisk rulett med rikets sikkerhet, med kystbefolkningen og med norsk fiskerinæring. Dette er interesser som Godal og hans generaler faktisk er satt til å forsvare - selv mot mulige skader fra den livsfarlige og forkastelige gutteleken som drives av russiske, amerikanske og britiske undervannsbåter i et av verdens mest sårbare havområder.