Godbiter i kurven

Med litt forberedelser kan du ta med hele familien på en ordentlig piknik.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Litt lettere drar på sommerturne!

-  Lag det meste på forhånd og sørg for å ha med nok drikke, råder ernæringsekspertene i vektklubben Litt lettere.

-  Det kan være lurt å ha med en kjølebag. Spesielt retter som inneholder en kombinasjon av rå grønnsaker og meieriprodukter bør holdes kjølig, forklarer ernæringsfysiolog Gunn Helene Arsky.

Sommeren er høysesong for piknik. Noe som gir en utmerket mulighet til sosial hygge over god mat.

Det er også en fin anledning til å ta med barna, som ikke trenger å sitte stille og pent selv om det serveres mat.

Sunn sommermat

-  Men det kan likevel være lurt å tenke ut en spesiell meny til barna. Ta med for eksempel fruktbiter og vaniljekesam som de kan dyppe bitene i, fortsetter Arsky som koser seg sammen med kollegaene med sommermat i sola.

Doble brødskiver med spennende pålegg, som banan og jordbærsyltetøy, blir ordentlig fine pikniksandwicher for de minste. De kan også få turdrikk blandet av farris og eplemost.

Spis opp, eller kast

Det kan være greit å huske på å ha med ekstra vann til å kunne skylde av hender og bestikk.

Retter av kjøtt eller fisk, som har stått lenge i sola, bør spises opp der og da, eller kastes for å unngå sykdom.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Røykelaks med asparges

2 personer

4 skiver røykelaks

6 grønne asparges

Dressing:

2 dl rømmekolle/mager kesam/yoghurt naturell

1/2 dl lettmajones

1/2 ts dijonsennep

Saften av 1/2 lime/sitron

1 ss hakket purre

1 ss klippet dill

1 ss hakket merian

Salt og pepper


Slik gjør du:
Rør sammen ingrediensene til dressingen og smak til med salt og pepper. Legg laksen på tallerkener, med asparges og 2 ss urtedressing. Poteter og grønn salat er godt til. Får du ikke tak i fersk asparges, kan du bruke frosne eller hermetiske. Røykelaks kan byttes ut med røyket ørret eller spekeskinke.

Krepsehale-wraps

4 personer

2 dl krepsehaler

2 ss yoghurt naturell (helst tyrkisk fordi den er tykkest)/Philadelphia light

1,5 dl mager kesam

2 ts revet sitronskall

4 ss hakket rødløk

1 dl hakket dill

4 soft tortillas eller wraps

1 sitron

Salt og pepper


Slik gjør du:
La laken renne godt av krepsehalene, hakk dem grovt og bland alle ingrediensene i en bolle. Smak til med pepper og salt. Fordel krepsehaleblandingen jevnt utover de fire tortillane og rull hver og en i en pen rull. Pynt gjerne med en liten sitronskive og dill i åpningen.

Du kan også bytte ut krepsehaler med reker, kylling, svinekjøttstrimler eller karbonadedeig. For en vegetar-wraps bruker du revet gulrot, squash, paprika, agurk og bønnespirer. Tilsetter du en 1 ss chilisaus, får du mer en «Thousand Island»-smak.

Små lakseruller

En pakker lomper

1 boks snøfrisk/kesam/Philadelphia light

Finhakket gressløk

Ca. 300 gram røykelaks i skiver


Slik gjør du:
Smør snøfrisk på en og en lompe og dekk deretter lompene med skiver av røykelaks. Strø på med finhakket gressløk og gjerne litt pepper. Rull lompene sammen og skjær i cirka 3 cm lange biter. Stikk en liten cocktailpinne i hver bit og anrett på et fat. Du kan godt bytte ut laksen med røyket ørret eller spekeskinke. Det er også godt med gravlaks og sennep.

Agurkpai med mynte

8 personer

Paibunn:

225 fin sammalt hvete

50 g myk plantemargarin

50 g lett kremost

1 ss sitronsaft

1- 3 ss kaldt vann

Fyll:

1 slangeagurk

120 cottage cheese

1 dl kesam/mager kesam/lettrømme

1 ss limesaft

2 ts maisenna oppløst i 1 ss kokende vann

1/4 bunt frisk mynte

Salt


Slik gjør du:
Smuldre margarin og ost i melet. Bland inn væsken til du har en jevn og fast deig. La deigen stå kaldt i 1 time. Klem deigen ut i en smurt paiform med diameter 23- 25 cm. Prikk med gaffel i deigen og stek 200 grader nederst i ovnen i 20 minutter. Avkjøl bunnen i formen.

Riv 1/3 av agurken og skjær resten i tynne skiver. Legg i separate dørslag og hell litt salt på hver. La og stå og renne av i en times tid. Bland resten av ingrediensene. Skyll agurken og tørk godt av med papir. Bland den revne agurken med cottage cheese-blandingen og fyll dette i paiskallet. Legg agurkskivene over i et pent mønster og avslutt med mynte. Serveres romtemperert.


Andre smakfulle forslag:
Kalamataoliven (greske oliven), grovt brytebrød, kjøttboller og tomatdipp, pastasalat med kylling, sukkererter, cherrytomater og vannmelon.

SOMMEREN ER PIKNIKTID: Derfor har kostholdsekspertene fra Litt lettere satt sammen en sunn og lettlagd festmeny.
GRØNNE FINGRER: Røykelaks og spekeskinke med asparges.
BEDRE BLIR DET IKKE: Krepsehale-wraps og små lakseruller.
FRISK NYTTELSE: Agurkpai med mynte.
USTYRET I ORDEN: Praktisk og rimelig pikniktilbehør fra Kremmerhuset.
MATHYGGE: Ernæringsfysiologene Gunn Helene Arsky (t.v.), Cathrine Borchsenius og Maria Thommessen koser med en velfylt piknikkurv i solskinnet på Marienlyst i Oslo.