- Gode forbilder

Dronning Sonja mener at datteren og svigersønnen er gode forbilder for unge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Nå er vi her på statsbesøk og da vil vi gjerne snakke om dét, sa dronning Sonja i en litt skarp tone før kongen likevel besvarte spørsmålet om hvordan han ser på datterens dobbeltrolle som prinsesse og forretningskvinne.

- Det er kommet ut en bok, og nå får vi ser hvordan dette går. Vi har tenkt gjennom tingene grundig på forhånd og håper dette går bra, sa kong Harald.

Dronningen benyttet anledningen til å rose boka «Fra hjerte til hjerte» som hun mener har fine forbilder for unge mennesker.

- Det er en naturopplevelse de skildrer på sin måte, sa dronningen, som ikke la skjul på at datteren, som andre mennesker, må få lov til å velge yrke ut fra interesser, evner og muligheter.

Imponert over norskstudenter

Dronning Sonja var mer opptatt av å fortelle om besøket på ELTE (Eötvös Lorand Universitet) i Budapest, der flere studenter studerer norsk ved Skandinavisk institutt.

- Jeg er svært imponert over at så mange studerer norsk og at ikke mindre enn fem norske teaterstykker settes opp i Budapest, sa dronningen, som også er mektig imponert over Ungarns hovedstad som hun og kongen vil se mer av onsdag.

- Da skal vi vandre i gatene og blant annet gå på konditori, la hun til.

Beskjeden velkomst

Antallet pressefolk var høyere enn antallet publikum da kong Harald og dronning Sonja ble ønsket velkommen til Ungarn på Kossuth-plassen foran parlamentsbygningen i Budapest tirsdag.

Bare noen titalls ungarere hadde møtt fram for å få et glimt av de norske gjestene som innledet sitt tre dager lange statsbesøk i Ungarn.

Kongeparet ble mottatt av Ungarns president Ferenc Mádl og fru Dalma Mádl på plassen utenfor den hundre år gamle parlamentsbygningen. De to landenes nasjonalsanger ble spilt før kongen og presidenten inspiserte en æresgarde.

Etter mottakelsesseremonien ble det utvekslet gaver og ordener. Fra kongeparet fikk det ungarske presidentparet 36 norske vinglass, mens kongeparet fikk en gave i ungarsk porselen.

President Mádl ble også dekorert med storkors av St. Olavs Orden. Kong Harald mottok den ungarske ordenen da Ungarns tidligere president Arpad Göncz besøkte Norge våren 1999.

Forsinkelser i programmet

Konge- og presidentpar hygget seg tydelig i hverandres selskap, noe som førte til forsinkelser i programmet utover dagen.

Men Ungarns statsminister Peter Medgyessy ventet gjerne noen ekstra minutter før han kunne sette seg til lunsjbordet sammen med de norske gjestene i Nasjonalmuseet.

Første dagen av statsbesøket ble avsluttet med en statsmiddag for rundt 80 gjester i parlamentet, der den ungarske presidenten Feenc Mádl og hans kone var vertskap.

(NTB)

STATSBESØK: Dronning Sonja og kong Harald er på statsbesøk i Ungarn. De forsvarer utgivelsen av "Fra hjerte til hjerte".