- Gode intensjoner, men svak satsing

Lærerne skuffet over få millioner til skolene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Se budsjettet til kunnskapsdepartementet her.

(Dagbladet.no): Finansminister Kristin Halvorsen snakket varmt om skole, utdanning og lærerne i finanstalen i Stortinget i dag.

- Investeringer i skolen får vi mangfoldige ganger tilbake. Vi øker satsingen på de minste barna som får fem timer mer i uka. Disse timene vil være i norsk og matte og vi skal fange opp de med problemer tidlig, slik at de ikke faller fra, sa Halvorsen. Lærerenes fagforening, Utdanningsforbundet er ikke imponert over regjeringens satsing.

- Vårt inntrykk er at dette er et budsjett med gode intensjoner, men vi ser ikke den store satsingen. Det er en del gode tiltak, men pengene er i stor grad en videreføring av penger som allerede brukes i skolen, sier nestleder i Utdanningsforbundet Per Asphlin til Dagbladet.no.

Ikke garantert pengene

Regjeringen lover økt satsing på de yngste og blant annet økt lærertetthet i matte og norsk for å sikre at alle elevene får den nødvendige grunnopplæringen.

- De bevilger 430 millioner til økt lærertetthet i disse fagene på de yngste trinnene, men disse pengene tas fra bevilgningen som var rettet mot Kunnskapsløftet. Problemet her er at uten strammere styring av kommunene, så vil mye av disse pengene gå til helt andre ting.

- Ikke økt kompetanseheving

GIR BARE LITT: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og statsminister Jens Stoltenberg lanserte gode nyheter i forrige uke. Men Utdanningsforbundet mener statsbudsjettet er mer store ord enn store penger. Foto: Scanpix
GIR BARE LITT: Kunnskapsminister Bård Vegar Solhjell og statsminister Jens Stoltenberg lanserte gode nyheter i forrige uke. Men Utdanningsforbundet mener statsbudsjettet er mer store ord enn store penger. Foto: Scanpix Vis mer

Regjeringen skal bruke 400 millioner kroner til et varig system for etter- og videreutdanning av lærere og rektorer fra 2009. De øremerker 100 millioner kroner til ulike tiltak for å forbedre lærerutdanningen og over 50 millioner kroner til ulike tiltak for å rekruttere flere til læreryrket.

- Vi trenger gode og motiverte lærerne, de er de viktigste formuesforvalterne som vi har. Derfor satser vi på dem, sier Halvorsen.

- Det er bra at de viderefører de 400 millionene som var i forbindelse med Kunnskapsløftet. Men det er ingen styrking på satsing av kompetanseheving, sier Asphlin.

Mer fysisk aktivitet

I tillegg innføres nye prøver i lesing for første og tredje klasse og i lesing og regning på første trinn i videregående skole. - Vi tar nødvendige grep for å sikre kunnskap, men elevene skal også trives og være trygge. De trenger sunne matvaner og fysisk aktivitet, derfor øker vi timetallet på barnetrinnet tilsvarende to uketimer fra høsten 2009.

- Fysisk aktivitet er bra, men dette blir fort en del av SFO, det er ikke sagt noe om et læringsutbytte av denne fysiske aktiviteten, sier Asphlin.


Totalt økes bevilgningene til grunnopplæringen med bare 4,6 prosent til 5,88 milliarder. Bevilgningene til høyere utdanning øker med 7,2 prosent til 23,9 milliarder.

Ruste opp skolebygg

Regjeringen skriver i statsbudsjettet at formålet er å legge til rette for en mer variert skoledag for elevene. Til dette foreslår Regjeringen å bevilge om lag 49 millioner kroner.

De vil også etablere en rentekompensasjonsordning for å ruste opp skole- og svømmeanlegg. En slik ordning eksisterte fram til 2007, da de bevilgede pengene var brukt opp.

IKKE NOK: Nestleder i Udanningsforbundet Per Aahlin mener regjeringen har gode intensjoner i skolepolitikken, men ikke gjør nok.