Gode karakterer til halv pris

Distriktskommuner bruker dobbelt så mye penger som Akershus - uten bedre karakterer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Kraftkommunen Sirdal i Vest-Agder bruker mest penger på sine skoleelever - 89.096 kroner i året. Flyplasskommunen Ullensaker i Akershus bruker minst - 40.837 kroner. Men 10. klassinger i Sirdal får ikke særlig bedre karakterer av den grunn. 3,45 viste gjennomsnittet for avgangselevene i Sirdal i fjor, mens 10. klassinger i Ullensaker stemplet ut 3,35 til under halve prisen.

10. klassingene i Bærum fikk den høyeste gjennomsnittskarakteren i landet med 3,80. Og Oslos nabokommune brukte bare 45.972 kroner pr. elev. Åtte av ti kommuner på karaktertoppen ligger i Akershus.

Utenom Oslo-området er det bare Moss og Ålesund som kommer inn på ti på topp-listen.

Det er Kommunal Rapport som har sammenlignet ressursbruken i de 20 kommunene med best og svakest snittkarakterer, basert på skriftlig avgangseksamen i fjor. Og sammenligningen viser at det ikke er noen sammenheng mellom sterk skolesatsing i kommunene og gode karakterer.

Her er kommunene som Kommunal Rapport har funnet fram til - de billigste og de dyreste.

Utdanningsdirektoratet slakter måten Kommunal Rapport "leker seg" med statistikk på.

-Uforsvarlig statistikk

- Dette er uforsvarlig bruk av statistikk. Slike sammenligninger krever mye mer omfattende analyser der kommunestørrelse, bosettingsmønster, foreldrenes utdanningsnivå og andel av fremmedspråklige elever må tas med i vurderingen, sier avdelingsdirektør Anne-Berit Kavli i direktoratet til bladet.

 MEN DET ER IKKE PENGENE  som gir 10. klassinger bedre karakterer, i følge et statistikkeksperiment i bladet Kommunal Rapport. Arkivfoto: Scanpix.
MEN DET ER IKKE PENGENE som gir 10. klassinger bedre karakterer, i følge et statistikkeksperiment i bladet Kommunal Rapport. Arkivfoto: Scanpix. Vis mer

Meningsløst eller ikke - kommunalsjef Wenche Grinderud i Bærum er stolt av at kommunens 10. klassinger har de beste eksamenspapirene. Hun peker på at hennes kommune har et godt utgangspunkt til \'halv pris\'.

- Gode levekår

- Høyt utdanningsnivå blant foreldrene

- få fremmedspråklige elever

- spesialskole

- store skoler og grupper.

For statistikkeksperimentet til Kommunal Rapport viser at store skoler gjør det litt bedre enn små. Og tallene viser at 10. klassingers mattekunnskaper er dårligere enn engelsk og norsk.

Geografi og politikk

Gode karakterer til halv pris

Grisgrendte Sirdal bruker dobbelt så mye penger på sine elever som tett befolkede Bærum. Og pedagogisk konsulent Kjell Rostøl i Sirdal kommune peker nettopp på geografien som den store forskjellen.

- Vi kunne godt samlet kommunenes to skoler under ett tak uten å måtte dele en eneste klasse og samtidig spare fem millioner kroner. Men noen elever ville fått fem mils skolevei, og det er både geografisk og politisk umulig, sier han til Kommunal Rapport.

Har du noen eksempler på hva som påvirker elevenes utbytte av skolen i din kommune?