GOD KJEMI: Kysseforskning ble presentert på Valentin-dagen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIX
GOD KJEMI: Kysseforskning ble presentert på Valentin-dagen. Foto: Sara Johannessen / SCANPIXVis mer

Gode kyss gir god kjemi

Det viser ny kysseforskning på alle hjerters dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mange er nok klar over det allerede, og nå gir ny forskning dem rett: Kjærligheten kan stå og falle på et kyss.


Det var på selve alle hjerters dag lørdag en rekke kysseeksperter, såkalte filematologer, la fram resultatene av sin forskning i Chicago i USA.


Kysset utløser en sammensatt kjemisk reaksjon, men reaksjonen kan slå begge veier, og i noen tilfeller kan et dårlig kyss være dødsstøtet for et forhold, sier forskerne, som understreker at vår forståelse av fenomenet er begrenset.


- Kysset er en mekanisme vi bruker for å bedømme våre maker, sier Helen Fisher ved Rutgers University.


Menn produserer mengder av det såkalte velværehormonet oksytocin når de kysser, viser en ny undersøkelse som er gjennomført av Wendy Hill ved Lafayette College. Hos kyssende kvinner går derimot mengden av hormonet ned. Hos begge kjønn reduseres mengden av stresshormonet kortisol mens kyssingen pågår.


Fisher mener at kysset aktiverer kjemikalier i bestemte deler av hjernen. For å nøste opp i saken, har hun nå undersøkt bilder av hjernen til folk som kysser, og kyssingen ser ut til å aktivere de delene av hjernen som har med seksualitet og tilknytning å gjøre.

En del av forklaringen kan ifølge Fischer være at menn, når de kysser, klarer å tenne kvinner ved å overføre testosteron til dem gjennom sitt spytt.

(NTB)