Gode nyheter for fullvaksinerte

Nye tall fra Helse Vest indikerer at vaksinen har god effekt mot alvorlig corona-sykdom.

GLADNYHET: - Dette viser at vaksinene gir svært godt vern mot å bli alvorlig syk og havne på respirator ved en intensivavdeling, sier Stig Gjerde om de nyeste tallene fra Helse Vest. Foto: Marit Hommedal / NTB
GLADNYHET: - Dette viser at vaksinene gir svært godt vern mot å bli alvorlig syk og havne på respirator ved en intensivavdeling, sier Stig Gjerde om de nyeste tallene fra Helse Vest. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nye tall fra Helse Vest viser at de ikke har hatt noen friske, fullvaksinerte pasienter med behov for respiratorbehandling mot covid-19 på sine intensivavdelinger i november og desember 2021. Det skriver Helse Vest i en pressemelding.

- Under 8 prosent av voksne i Norge er ikke vaksinert mot covid-19. Samtidig viser nye tall at denne gruppa er overrepresentert blant de sykeste på intensivavdelingene på sykehusene i Helse Vest, skriver de i meldingen.

SJOKKSVAR: På Tiktok viser videoer hvordan Fanta Exotic kan gi positivt svar på hurtigtester. Men funker det egentlig? Video: Dagbladet TV Vis mer

- Gir svært godt vern

Ifølge statistikk for november og desember i fjor var 27 av 38 pasienter som måtte ha respiratorbehandling, hvorav elleve pasienter var vaksinerte. Av de var åtte immunsupprimerte og de resterende tre hadde risikofaktorer for å utvikle alvorlig sykdom.

- Dette viser at vaksinene gir svært godt vern mot å bli alvorlig syk og havne på respirator ved en intensivavdeling. De eneste som ikke oppnår det gode vaksinevernet, er stort sett de immunsupprimerte pasientene, sier Stig Gjerde, leder av regionalt intensivnettverk i Helse Vest og seksjonsoverlege ved intensivmedisinsk seksjon på Haukeland universitetssykehus.

Tallene som viser at sykehusene i Vest region ikke har hatt fullvaksinerte pasienter med behov for respiratorbehandling, omfatter intuberte pasienter. Tall for pasienter som har fått respiratorstøtte via maske er ikke inkludert i samme rapport.

Tendensen som var de to siste månedene i 2021 ser ut til å fortsette inn i 2022, ifølge Gjerde.

TREND: Denne TikTok-trenden skaper reaksjoner. Leger og eksperter er nå redde for at den skal øke skepsisen til coronavaksinene. Video og reporter: Klaus Holm Fjellro / Dagbladet TV. Musikk: Epidemicsound. Vis mer

Mindre alvorlig sykdom

De siste ukene har smitten økt i Norge, som følge av at omikron er den dominerende varianten i landet.

FHI slår imidlertid fast at varianten gir mindre alvorlig sykdom.

- Sykdomsbyrden og belastningen på sykehusene avgjøres av balansen mellom variantens større spredningsevne og mindresykdomsalvorlighet. Det kan bli en betydelig økt belastning på helsetjenesten. Kommunene og sykehusene må benytte de nærmeste ukene til å vaksinere flere og forberede seg på stort sykefravær og flere pasienter, skriver FHI i ukesrapporten for uke 52.

I samme uka ble det meldt om 180 nye innlagte pasienter ved landets sykehus.

Antallet innlagte i aldersgruppen 30 til 45 år er økende, ifølge FHI. I uke 52 ble 47 personer i denne aldersgruppen innlagt.

Vaksinestatus er kjent for 168 av pasientene lagt inn forrige uke. Av dem er det 90 pasienter, altså 54 prosent, som var uvaksinert.

73 av pasientene var fullvaksinert, mens 24 av dem hadde mottatt en tredje dose.

- Fullvaksinerte som er blitt innlagt på sykehus med covid-19 som hovedårsak til innleggelsen har høyere medianalder, og en større andel av dem har risikofaktorer som gir moderat eller høy risiko for alvorlig forløp av covid-19, sammenliknet med de uvaksinerte. I aldersgruppen over 65 år er insidensen av alvorlig forløp lavere hos de som har mottatt tre vaksinedoser, enn de som har mottatt 2 vaksinedoser, skriver FHI.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer