Gode ønsker om usikker framtid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er i godvær man skal tette taket, sa Jens Stoltenberg i sin nyttårstale. Han minnet dermed om at Norge har bedre forutsetninger enn mange andre land til å takle den internasjonale finanskrisen. På grunn av oljerikdommen, en solid velferdsstat og en stor offentlig sektor har Norge overskudd til å drive motkonjunkturpolitikk i nedgangstider og ta vare på dem som blir hardest rammet.

Finanskrisa var et hovedtema i nyttårstalen, men den som håpet på et varsel om nye månelandinger ble skuffet. Det var en alvorstung, men avventende statsminister som innrømmet at han hadde strevd med hvilket budskap han skulle sende ut. På den ene side er verden inne i en økonomisk krise ingen vet omfanget eller varigheten av, på den annen side vil de fleste nordmenn merke lite til krisa. Stoltenberg snakket om hvor viktig det er med håp, og la oss håpe han har rett.

God jul og godt nyttår er på folkemunne blitt synonymt med det å si pene ord om ingenting. Stoltenberg var farlig nær å leve opp til det i sin tale, men hadde likevel en viktig påminnelse: Finanskrisa går over. Det gjelder ikke å miste av syne mer langsiktige utfordringer som klimakrisen og fattigdom. Vi må snarere se muligheten for nye løsninger internasjonalt og nasjonalt.

Kong Haralds nyttårstale var mer politisk enn statsministerens. Med utgangspunkt i menneskerettighetene gikk kongen rett inn i integreringsdebatten og snakket om likeverd for alle nordmenn. Han beklaget at innbyggere her i landet fortsatt blir diskriminert på grunn av hudfarge. Samtidig angrep han tradisjonen med tvangsgifte og arrangerte ekteskap og pekte på at det var en menneskerett å få lov til å gifte seg med dem man vil. Det er jo en problemstilling kongen kjenner godt.

Kongen tok dessuten opp samfunnets nedlatende behandling av rusmisbrukere og oppfordret til å slutte å bruke uttrykket «samfunnets svakeste» om mennesker som sliter. Han ønsket seg et rausere Norge, og det er et ønske mange politikere kan ha i bakhodet i et valgår.