Gode ønsker om usikker framtid

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Det er i godvær man skal tette taket, sa Jens Stoltenberg i sin nyttårstale. Han minnet dermed om at Norge har bedre forutsetninger enn mange andre land til å takle den internasjonale finanskrisen. På grunn av oljerikdommen, en solid velferdsstat og en stor offentlig sektor har Norge overskudd til å drive motkonjunkturpolitikk i nedgangstider og ta vare på dem som blir hardest rammet.

Finanskrisa var et hovedtema i nyttårstalen, men den som håpet på et varsel om nye månelandinger ble skuffet. Det var en alvorstung, men avventende statsminister som innrømmet at han hadde strevd med hvilket budskap han skulle sende ut. På den ene side er verden inne i en økonomisk krise ingen vet omfanget eller varigheten av, på den annen side vil de fleste nordmenn merke lite til krisa. Stoltenberg snakket om hvor viktig det er med håp, og la oss håpe han har rett.

God jul og godt nyttår er på folkemunne blitt synonymt med det å si pene ord om ingenting. Stoltenberg var farlig nær å leve opp til det i sin tale, men hadde likevel en viktig påminnelse: Finanskrisa går over. Det gjelder ikke å miste av syne mer langsiktige utfordringer som klimakrisen og fattigdom. Vi må snarere se muligheten for nye løsninger internasjonalt og nasjonalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer