UENIG: Tidligere statsminister Tony Blair mener det ikke går an å skylde på en "synkende moral" blant ungdommen.  
Foto: Keith Hammett / Dagbladet
UENIG: Tidligere statsminister Tony Blair mener det ikke går an å skylde på en "synkende moral" blant ungdommen. Foto: Keith Hammett / DagbladetVis mer

- Gode overskrifter, men dårlig politikk

David Cameron og Tony Blair er uenige i grunnen til opptøyene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Lørdag skrev den tidligere statsministeren i Storbritannia, Tony Blair, en kommentar i den britiske avisa The Guardian. Han mener at grunnen til de britiske opptøyene ikke skyldes en «synkende moral» blant ungdommen, slik som nåværende statsministeren, David Cameron, tidligere har sagt.

Les kommentaren her.

- Å skylde på en «synkende moral» skaper gode overskrifter, men er dårlig politikk, skriver Blair i kommentaren som var hans første offentlige uttalelse etter opprørene.

- Den store majoriteten av britiske ungdommer kom for å rydde opp etterpå. Det var ikke de som sto for opptøyene, skriver han videre.

Han mener det er familiene politikerne må fokusere på, ikke bare ungdommene selv.

Opprørene skyldes grupper av ungdommer som har blitt overlatt til seg selv, de kommer fra familier som har sviktet og de lever i en kultur uten de riktige forbildene, mener han.

- Vi må bokstavelig talt gripe inn i familiene på et tidlig tidspunkt, før kriminaliteten har oppstår.

Blair mener flertallet av dagens britiske ungdommer har mer respekt, er mer ansvarlige og at de jobber hardere enn det hans generasjon gjorde.

Bare 8,6 prosent av de anklagende etter opprørene har jobb eller studieplass. Ungdomsarbeidsløshet og barnefattigdom er høyere i nesten alle de hardest rammede områdene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Utlyst krig Statsminister David Cameron mener på sin side at det har pågått et «moralsk sammenbrudd i langsom» film blant den britiske ungdommen.

Han mener opptøyene skyldes egoisme, uansvarlighet og fraværende foreldre, ikke fattigdom.
- Dette er dype problemer i samfunnet vårt som har utviklet seg over en lengre periode; mindre ansvar, mer egoisme og en oppfatning om at individets rettigheter kommer foran alt annet, sier Cameron i en artikkel for The Sunday Express.

Cameron har utlyst en «krig» mot bander og gjengkultur. Han har vært fornøyd med den raske domstolsbehandlingen, og glad for at de som dømmes får uvanlig strenge straffer.

I en oversikt The Guardian har presentert er ni av ti arresterte menn. Videre bor 41 prosent av disse i et av Storbritanias fattigste områder.