PR-MANN: Tidligere fikk han råd, nå gir han råd, og det gir ham ikke så verst råd. Bjarne Håkon Hanssen, rådgiver i First House, har plusset på lønna etter at han forsvant ut av regjering og inn i rådgivning. Foto: Torbjørn Berg / Dagbladet
PR-MANN: Tidligere fikk han råd, nå gir han råd, og det gir ham ikke så verst råd. Bjarne Håkon Hanssen, rådgiver i First House, har plusset på lønna etter at han forsvant ut av regjering og inn i rådgivning. Foto: Torbjørn Berg / DagbladetVis mer

Gode råd er dyre hos gutteklubben i PR-bransjen

Bjarne Håkon Hanssen tjener betraktelig bedre på å gi råd enn å styre helse-Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De tolv øverste på inntektstoppen i PR-bransjen er menn, og suverent på topp troner seniorrådgiver og daglig leder i  Mørland & Johnsen, Jon Mørland.

Fram til 2006 jobbet Mørland og Øyvind Johnsen i Geelmuyden.Kiese, før de startet for seg selv.

Det har, om ikke annet, lønnet seg for Mørland, som blant andre har Stein Erik Hagen, Gro Harlem Brundtland og det norske landslaget på kundelista.

Penger på bok for Geelmuyden I 2010 hadde Mørland en inntekt på 7,1 millioner kroner, og han har opparbeidet seg en formue på 3 millioner. Det er en betydelig økning fra foregående år. Mørland tjente i overkant av 3 millioner i fjor, og 4,6 millioner året før.
 
Nummer to og tre på lista er Morten Woldsdal, som hadde en inntekt på 2,9 millioner, og Mørlands gamle sjef i Geelmuyden.Kiese, Hans Geelmuyden. Han tjente marginalt mindre enn Woldsdal, men har til gjengjeld en formue på over 12 millioner kroner.

Det er en pen økning for den kontroversielle rådgiveren, som de siste årene er oppført med rundt 8 millioner i formue.

Geelmuyden fikk mye kritikk for sine uttalelser om at Ap startet valgkampen den dagen terroren rammet 22. juli.

First House går godt Geelmuyden må likevel seg seg slått av Ole Christian Apeland som den mest formuende i PR-bransjen. Apeland er daglig leder i Apeland Informasjon, og står oppført med 13,6 millioner kroner på bok. Han tjente 2,4 millioner i fjor, og betalte i underkant av en million i skatt.

PÅ TOPP: Jon Mørland troner på inntektstoppen i PR-bransjen. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet
PÅ TOPP: Jon Mørland troner på inntektstoppen i PR-bransjen. Foto: Robert S. Eik/Dagbladet Vis mer

Selskapet går godt, og haddde i 2010 et driftsresultat på 5,3 millioner kroner.

Inne blant de tolv som drar inn flest kroner på å selge sine råd, er et firkløver fra First House. PR-huset fikk mye oppmerksomhet da tidligere helseminister Bjarne Håkon Hanssen trådte ut av politikken og inn på bakrommet. Hanssen har måttet tåle kritikk for sceneskiftet, blant annet da han måtte svare for påstander om dobbeltrolle og brudd på karantenebestemmelsene.

Med seg fikk han også tidligere statssekretær i samme departement, Ketil Lindseth.

Lønnshopp for Hanssen I forhold til kollegene i First House blir pølse-Hanssen likevel en smågutt.

Tidligere redaktør i Fædrelandsvennen, Hans Christian Vadseth, hadde en inntekt på over 2 millioner kroner, mens daglig leder Per Høiby, som er kronprinsessens stebror, tjente 1,4 millioner i fjor. Med nesten 1,3 millioner tjener Ketil Lindseth mer enn sin tidligere sjef Bjarne Håkon Hanssen, som hadde en lønn på 1,1 millioner. Halve lønna forsvant likevel i skatt, han står oppført med 530 000 til statskassa.

Samtidig har Hanssen plusset pent på inntekten etter at han skiftet arena. I 2009 står han oppført med en inntekt på 676 000 kroner.


KAN LE: Hans Geelmuyden har fått mye kritikk, men får fortsatt godt betalt for pr-tjenestene. 
Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet
KAN LE: Hans Geelmuyden har fått mye kritikk, men får fortsatt godt betalt for pr-tjenestene. Foto: KRISTIAN RIDDER-NIELSEN/Dagbladet Vis mer