Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

«Gode utleiemuligheter» var ulovlig kjeller

BODØ (Dagbladet): Etter flere års husjakt fant Lillian Lind drømmehuset. Men gleden og forventningene ble knust da kommunen slo fast at utleieboligen i kjelleren - som både selger, takstmann og mekler hadde fristet henne med - var ulovlig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nå sitter den enslige tobarnsmora tilbake med milliongjeld - og en kjeller som ingen har lov til å bo i.

Hun trodde på selgeren og eiendomsmekleren, som fristet med en bolig med «gode utleiemuligheter». Og hun trodde på takstmannens takst, som inkluderte bolig i kjelleren.

- Drømmen varte i tre- fire måneder, sier Lillian Lind bittert.

Hun kjøpte kjelleren og første etasje i en stor firemannsbolig nær Bodø sentrum for 1,1 million kroner. Deretter pusset hun opp for nesten 200000 kroner. Alt sammen ble finansiert av banken, som la meklerens prospekt til grunn da Lillian ble innvilget lånet.

Her står det at kjelleren inneholder «gang, soverom, stue, kjøkken bad og bod» - til sammen 83 kvadratmeter.

- Bodde i kjelleren

- Da jeg var på visning, bodde til overmål en familie i kjellerleiligheten. Både selger og mekler reklamerte overfor meg med de økonomiske fordelene kjelleren ga, sier Lillian Lind.

Under et brannsyn i august, få måneder etter kjøpet, fikk imidlertid bodøkvinnen sjokkmeldingen fra Bodø kommune:

- Leiligheten i kjelleren har for lav takhøyde. Du har ikke lov til å leie den ut.

Da hadde Lillian Lind allerede pusset opp kjelleren, kjøpt inn større vinduer og gravd lysgrav utenfor.

I tillegg sto hennes egen bolig ferdig oppusset i etasjen over. Måneders slit og forventninger ble kullkastet.

Tøft for Lillian

Og familiesituasjonen gjør det ikke lettere for Lillian:

- Hadde jeg bare hatt meg selv å tenke på, skulle jeg nok overlevd også dette slaget, sier Lillian.

Eldstegutten Pål er 14 år og i puberteten, men mentalt og motorisk sett en baby. Han bruker bleie og siklesmekk, og kan bare enkle ord og setninger. Pål foretrekker imidlertid å utstøte dyrelyder.

Gutten får epileptiske anfall opptil ti ganger i døgnet, må i perioder bruke polstret hjelm og trenger stell og pass døgnet rundt. Hodet er fullt av arr. Han kan nesten ikke gå, men Lillian makter ikke å bære ham lenger.

Om natten er Påls rom låst fra utsiden. En alarmmatte advarer mora når han ramler ut av senga med epilepsi.

Drømmene ødelagt

- Det nye huset ville vært perfekt, sier Lillian. Hun hadde lydisolert huset på grunn av Påls mange utbrudd og anfall, da brannsynet kom og veltet alle framtidsdrømmene.

- Nå orker jeg ikke flytte inn, for så å måtte pakke sammen igjen når banken setter ned foten. Det vil skje. Jeg makter ikke å betjene lånet, forteller Lillian.
Den uføretrygdede 38-åringen hadde knapt nok penger til gaver denne jula. Millionlånet sluker hennes meget begrensede inntekter.

Men nå har hun tatt advokat og vil kjempe for erstatning.

- Med leieinntekt på 3500- 4000 måneden ville Lillian Lind ha kunnet forrente en halv million kroner årlig. Både mekler og husselger - muligens også takstmannen - har brutt sin opplysningsplikt, sier Linds advokat, Terje Kvarsnes.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling