Godhjerta råskinn

At hun klarte å forene partifellene Per Olaf Lundteigen og Gudmund Restad i finanskomitéen, viser hennes politiske format.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Med tabloid presisjon valgte Sp-veteran og kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa å holde mottakelsen dagen før hun fyller 60 år. Uansett hvilke praktiske grunner hun hadde for det, vil en synlig følge være at eventuelle omtaler av arrangementet, for eksempel her i Dagbladet, kommer på selve dagen, som er i dag. Mange har i det hele tatt undervurdert hennes evner til å tekkes mediene. Hun lytter, er tillitsfull, forstår medienes behov og slår til etter litt betenkningstid.

Personlig glemmer jeg aldri hvordan vi – hun og jeg - gjennom fagligsymbiotiske forhandlinger ble enige om hvordan hun skulle fronte et utspill om at hun vurderte å merke alkoholholdige drikker med en advarsel om mulig helseskade. Hun var sosialminister i sentrumsregjeringen og jobbet med en handlingsplan mot rusmisbruk. Jeg var da, som nå, journalist i en alkoholliberal tabloidavis. Begge visste vi hvor vanskelig det var å overliste en kresen desk med helsemoralistiske pekefingre. Omsider gikk hun med på å la seg avbilde med flasker pålimt advarselmerker produsert i all hast i Dagbladet. For når helsemyndighetene hadde skaffet seg plass på alle sigarettpakker med beskjed om at tobakk dreper, hvorfor skulle ikke også alkoholindustrien bli pålagt det samme? Det ble førstesideoppslag. Og effekten uteble ikke. Magnhild Meltveit Kleppa var i alle kanaler og forsvarte sitt uortodokse prosjekt, men fikk fram sitt poeng. Og hadde hun ikke vært kjendis før, så ble hun det da. Flere medier trodde forresten hun representerte KrF. For slike holdninger framført med en så saktegående rogalandsdialekt kunne ikke tilhøre en karskkultur som Senterpartiet, mente åpenbart mange.

Hun kom inn på Stortinget høsten 1993 da Sp red høyt på anti-EU-bølgen og fikk valgt inn 32 representanter. Selv kom hun i finanskomiteen, sammen med blant andre nåværende finansminister Kristin Halvorsen, nåværende parlamentarisk leder i Ap, Hill Marta Solberg, og nåværende parlamentarisk leder i Høyre, Erna Solberg. Men i følge Halvorsens gratulasjonstale i går var det Kleppas egne partifeller, Gudmund Restad og Per Olaf Lundteigen, som ga henne de største utfordringene. Gang på gang måtte Sps tre representanter ha særmøter seg i mellom for å bli enige om Sps standpunkt i ulike saker. Til stor jubel manet Halvorsen i går fram hvilke overjordiske evner Kleppa må ha hatt for å bygge bro mellom den radikale og ideologisk orienterte Lundteigen og den detaljorienterte, mer konservative Restad, som var politietterforsker i det sivile.

Men hennes største tabloide og politiske bragd var da hun i fjor høst gikk åpent ut her i Dagbladet og fortalte at hun etter grundige samtaler med sin homofile sønn, Håvard, hadde endret syn på den nye ekteskapsloven. Håvard nevnte i sin tale i går at «samtaler» nok var et understatement. Det var heftigere enn som så. Men de kom styrket ut, og han takket for at hun hadde løst knuten på en forbilledlig måte.

PS. Betegnelsen «råskinn» har vi fra nesten høyeste parlamentariske hold i partiet. Men det vil trolig kreve en «gjønågong» før statsråden selv slutter seg til en slik karakteristikk.