Godkjenner ekteskap via stedfortreder

Norske myndigheter godkjenner ekteskap inngått med stedfortreder i utlandet. Kvinner med utenlandsk opprinnelse kan dermed giftes bort uten at de vet om det selv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En ung, norsk kvinne med irakisk bakgrunn er blitt giftet bort til en slektning i Irak uten at hun visste det, melder NRK. Hun ønsker seg ut av ekteskapet.

Norske myndigheter godkjenner ekteskap inngått med stedfortreder hvis det er gyldig i landet der det er inngått. Irak er et av landene som godtar denne praksisen.

- Hvert enkelt land har sine egne lover, og vi har ingen anledning til å overprøve andre lands lover. Det er faktisk sånn at i noen land, også europeiske, er det lov å gifte seg med stedfortreder, sier barne- og familieminister Laila Dåvøy (KrF) til NRK.

Dåvøy mener kvinnenes eneste sjanse er å ta opp kampen selv. Men en slik kamp er tøff å ta alene.

- Hvis en kvinne er tvangsgiftet og vil komme seg ut av dette forholdet, er det faktisk forbudt ved lov i Norge. Vi har ulike tiltak for å hjelpe disse kvinnene. Selvfølgelig vil vi bidra til at denne kvinnen kommer seg fort ut av dette, for eksempel ved å ugyldiggjøre ekteskapet i Norge. Da vil det heller ikke være grunnlag for en familiegjenforening, sier Dåvøy.

Kvinnene det gjelder ønsker at norske myndigheter skal sjekke på hvilken måte et ekteskap er inngått før det blir godkjent her i landet.

(NTB)