Godkjenner genmodifisert laks som vokser dobbelt så raskt

- Dramatisk, mener forsker.

GODKJENNER: GODKJENNER: Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (FDA) at det vil tillate salg og konsum av genmodifisert laks. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Laksen på bildet er ikke genmodifisert. Foto: AFP PHOTO/AQUABOUNTY TECHNOLOGIES, INC./BARRETT & MACKAY PHOTO/HANDOUT/NTB Scanpix
GODKJENNER: GODKJENNER: Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (FDA) at det vil tillate salg og konsum av genmodifisert laks. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Laksen på bildet er ikke genmodifisert. Foto: AFP PHOTO/AQUABOUNTY TECHNOLOGIES, INC./BARRETT & MACKAY PHOTO/HANDOUT/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (FDA) at det vil tillate salg og konsum av genmodifisert laks. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Atlanterhavslaksen fra selskapet AquaBounty kan vokse til butikklar størrelse på halvparten av tiden om man sammenlikner med en «konvensjonell» laks.Fisken er i praksis en atlanterhavslaks med et gen fra stillehavslaksen som gir den raskere vekst, og et gen fra den ål-liknende Zoarces americanus sin gir vekst hele året.

- Dramatisk Dette er første gang et genmodifisert dyr blir godkjent som mat for mennesker.

- Dette er første gang i historien man godkjenner at et dyr som er genmodifisert kan selges som mat i et land, og det er ganske dramatisk. Dette dyret skal konkurrere mot vår største matproduksjon, sier sier Ørjan Olsvik, som er professor i medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø til Nord24.no.Han forteller videre at dette kan påvirke norsk oppdrettsnæring over tid, nettopp fordi merking av mat er frivillig i USA.

- Det betyr at norsk laks kan ligge i fiskedisken side om side med genmodifisert laks uten at forbrukerne får vite om det, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer