Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godkjenner genmodifisert laks som vokser dobbelt så raskt

- Dramatisk, mener forsker.

GODKJENNER: GODKJENNER: Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (FDA) at det vil tillate salg og konsum av genmodifisert laks. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Laksen på bildet er ikke genmodifisert. Foto: AFP PHOTO/AQUABOUNTY TECHNOLOGIES, INC./BARRETT & MACKAY PHOTO/HANDOUT/NTB Scanpix
GODKJENNER: GODKJENNER: Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (FDA) at det vil tillate salg og konsum av genmodifisert laks. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Laksen på bildet er ikke genmodifisert. Foto: AFP PHOTO/AQUABOUNTY TECHNOLOGIES, INC./BARRETT & MACKAY PHOTO/HANDOUT/NTB Scanpix Vis mer
GODKJENNER: Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (FDA) at det vil tillate salg og konsum av genmodifisert laks. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Laksen på bildet er ikke genmodifisert. Foto: MAGNAR KIRKNES/NTB Scanpix
GODKJENNER: Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (FDA) at det vil tillate salg og konsum av genmodifisert laks. Det skriver nyhetsbyrået Reuters. Laksen på bildet er ikke genmodifisert. Foto: MAGNAR KIRKNES/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Torsdag kunngjorde det amerikanske mattilsynet (FDA) at det vil tillate salg og konsum av genmodifisert laks. Det skriver nyhetsbyrået Reuters.

Atlanterhavslaksen fra selskapet AquaBounty kan vokse til butikklar størrelse på halvparten av tiden om man sammenlikner med en «konvensjonell» laks.

Fisken er i praksis en atlanterhavslaks med et gen fra stillehavslaksen som gir den raskere vekst, og et gen fra den ål-liknende Zoarces americanus sin gir vekst hele året.

- Dramatisk Dette er første gang et genmodifisert dyr blir godkjent som mat for mennesker.

- Dette er første gang i historien man godkjenner at et dyr som er genmodifisert kan selges som mat i et land, og det er ganske dramatisk. Dette dyret skal konkurrere mot vår største matproduksjon, sier sier Ørjan Olsvik, som er professor i medisinsk biologi ved Universitetet i Tromsø til Nord24.no.

Han forteller videre at dette kan påvirke norsk oppdrettsnæring over tid, nettopp fordi merking av mat er frivillig i USA.

- Det betyr at norsk laks kan ligge i fiskedisken side om side med genmodifisert laks uten at forbrukerne får vite om det, sier han.

Ikke bekymret Ifølge Reuters ser det riktignok ikke ut som om alle butikkene kommer til å kaste seg over muligheten til å ha genmodifisert fisk i sortimentet med det aller første.

De skriver at Kroger Co, som er landets største tradisjonelle matvarekjede, ikke har noen intensjoner om å selge slik fisk. Det samme gjelder Trader Joe's og Whole Foods Market Inc.

Norske iLaks.no skriver at Norges Sjømatråd ikke får panikk etter amerikanernes godkjenning.

- Usikkerhet vedrørende eventuelle dyrevelferd- og miljøkonsekvenser for den genmodifiserte laksen gjør at det er lite trolig at laksen vil bli tillatt produsert i mange andre land. Derfor ser vi ikke på det nåværende tidspunkt at GM-laksen kan være en reell konkurrent i til norsk laks verken i det amerikanske, eller andre markeder.

Det er foreløpig svært begrenset hvor genlaksen kan utvikles. Det er kun gitt tillatelse til oppdrett ved to spesifikke klekkerier i Canada og Panama.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media