Godkjenner inspeksjon

Putin skal ha godkjent at IAEA-eksperter reiser til atomkraftverket Zaporizjzja fra ukrainsk side.

ZAPORIZJZJA: Satelittbilde fra atomkraftverket Zaporizjzja, tatt fredag 19. august. Foto: Maxar / AP / NTB
ZAPORIZJZJA: Satelittbilde fra atomkraftverket Zaporizjzja, tatt fredag 19. august. Foto: Maxar / AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I en telefonsamtale fredag drøftet Macron og Putin situasjonen ved det russisk-okkuperte kraftverket Zaporizjzja, som Russland og Ukraina beskylder hverandre for å sette i fare. Begge krever uavhengig inspeksjon, ifølge NTB.

Det er stadig skyting og angrep rundt kraftverket.

Frankrikes president Emmanuel Macron sier Russlands president Vladimir Putin godtar at IAEA-eksperter reiser til atomkraftverket Zaporizjzja fra ukrainsk side.

- Fare for fullskala katastrofe

Hittil er besøk av en IAEA-delegasjon forhindret på grunn av uenighet om hvordan de skulle reise til Zaporizjzja. Ukraina mener at transitt gjennom russisk-okkuperte områder ville legitimere okkupasjonen.

Ifølge Kreml understreket Putin at «systematiske ukrainske artilleriangrep på området til kraftverket Zaporizjzja skaper fare for en fullskala katastrofe som kan føre til stråling i store områder».

Ukraina på sin side beskylder Russland for å angripe kraftverket.

Emmanuel Macron og Vladimir Putin snakket i telefon sammen fredag, og drøftet situasjonen ved russisk-okkuperte kraftverket Zaporizjzja. Foto: AFP / NTB
Emmanuel Macron og Vladimir Putin snakket i telefon sammen fredag, og drøftet situasjonen ved russisk-okkuperte kraftverket Zaporizjzja. Foto: AFP / NTB Vis mer

Begge parter ber om at Det internasjonale atomenergibyrået IAEA får sende eksperter for å inspisere kraftverket så snart som mulig. Macron støtter at IAEA-eksperter sendes til kraftverket, under forhold som Ukraina og FN er enige om.

Atomkraftverket, som er det største i Europa, ble okkupert av Russland i mars, og kamper rundt kraftverket den siste tiden har skapt bekymring for en atomkatastrofe.

Krever at FN tar ansvar

Ukrainas atomenergibyrå hevder at Russland planlegger å koble ut atomkraftverket. FN ber om at det ikke blir gjort.

Atomenergibyrået Energoatom mener Russland planlegger å gjennomføre en stor provokasjon i området, skriver Sky News.

Torsdag truet Russland med å stenge atomkraftverket dersom ikke Ukraina sluttet å skyte mot det, og de anklaget Ukraina for å iscenesette et falsk russisk angrep mot kraftverket. Dette ble avvist av ukrainske myndigheter.

GÅR AV: En video skal vise to barn som leker med våpen i Ukraina. Plutselig smeller det. Video: Reddit. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

Samme dag krevde Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj at FN tar ansvar for sikkerheten rundt kraftverket og sørger for at det demilitariseres og frigjøres fra russisk okkupasjon. Han anklaget igjen Russland for å skyte mot kraftverket med overlegg.

Spenningen rundt kraftverket har utløst frykt internasjonalt for en kjernefysisk katastrofe om ting går galt, og situasjonen var et viktig tema da Zelenskyj møtte FNs generalsekretær António Guterres og Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan i Lviv torsdag.

- Det er åpenbart at strømmen fra Zaporizjzja tilhører Ukraina. Det prinsippet må respekteres fullt ut, sa Guterres da han besøkte den ukrainske havnebyen Odesa fredag.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer