Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godkjenner nazignom

Tysk domstol mener Hitler-hilsende gullgnom gjør narr av Det tredje riket, og trygt kan stilles ut.

GODKJENT: Etter å ha blitt etterforsket av politiet i Nürnberg er det nå avgjort at denne gnomen ikke kan oppfattes som en nazisympatisør, men heller som en kritikk mot Det tredje riket.    AFP PHOTO  DDP/ TIMM SCHAMBERGER        GERMANY OUT
GODKJENT: Etter å ha blitt etterforsket av politiet i Nürnberg er det nå avgjort at denne gnomen ikke kan oppfattes som en nazisympatisør, men heller som en kritikk mot Det tredje riket. AFP PHOTO DDP/ TIMM SCHAMBERGER GERMANY OUT Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Den forgylte gnomen som står i strak nazihilsen har blitt behørig etterforsket av Nürnberg-politiet, og nå har påtalemyndigheter i den tyske byen avgjort at kunstneren Ottmar Hörl kan få stille ut sin 40 cm høye høyreekstreme gnom.

I Tyskland kan man straffes med opptil tre års fengsel for bruk av nazistiske symboler, men kunstneren selv har hardnakket hevdet at skulpturen er en kritikk av Det tredje riket.

- Nazistene ville sannsynligvis henrettet meg dersom jeg fremstilte den ariske «superrasen» som gnomer, har kunstneren selv uttalt til sitt forsvar.

Hageskulpturen var opprinnelig en del av den omreisende utstillingen «Dans med djevelen», og ifølge Hörl sto 700 nazignomer til allmenn skue i både Italia og Belgia uten at noen reagerte

Nå skal Ottmar Hörl og gnomene få lov til å stilles ut til allmenn beskuelse på Nürnbergss kunstgalleri.

Påtalemyndighetene advarte likevel mot å kopiere Hörls arbeider, da det potensielt kan tolkes som fornærmende verk, skriver AFP.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!