Godkjenner omstridt ME-studie

Studien av stressmestringskurset LP til bruk ved CFS/ME er nå godkjent.

OMSTRIDT: Forskning ved NTNU kan gi svar på om stressmestringskurset LP virker mot CFS/ME eller om det er skadelig. Studien er nå klaget inn for andre gang. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
OMSTRIDT: Forskning ved NTNU kan gi svar på om stressmestringskurset LP virker mot CFS/ME eller om det er skadelig. Studien er nå klaget inn for andre gang. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Nylig ble en studie av stressmestringskurset LP (Lightning Process) brukt på pasienter med diagnosen CFS/ME godkjent. Forrige gang ble studien stoppet etter klager fra blant andre ME-foreningen. Nå er studien endret noe, igjen er den godkjent i første instans, og igjen er den klaget inn.

Antallet CFS/ME-pasienter som har vært i kontakt med spesialisthelsetjenesten, har doblet seg på ti år. Fortsatt er det ikke noen behandling som forskere og helsepersonell er enige om at har god effekt.

Håper å starte

REK Midt (Regionale komiteer for medisinsk og helsefaglig forskningsetikk) godkjente nylig prosjektet «Et 3-dagers kurs for (…) CFS/ME hos voksne».

«Prosjektsøknaden godkjennes med vilkår», konkluderer REK i vedtaket, som Dagbladet har fått innsyn i.

- Jeg håper vi får kommet i gang denne runden. Samfunnet fortjener å få vite om det går an å gjøre noe med dette problemet, sier Leif Edvard Ottesen Kennair, professor ved NTNU og ansvarlig for studien. Han synes REKs godkjenning var som forventet. Prosjektet ledes fra NTNU - Institutt for psykologi.

Kurset LP går altså over tre dager og skal ifølge Norsk forbund for Lightning Process instruktører lære deg «hvordan du kan påvirke deg selv, basert på forståelsen av at det er en interaksjon mellom hjerne og resten av kroppen».

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer