Godkjenner prøvestansavtale

Den russiske dumaen har bestemt seg for å godkjenne den verdensomspennende prøvestansavtalen. Samtidig godkjenner sikkerhetsrådet i landet en militærdoktrine som går inn for bruk av atomvåpen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Presiden Putin har gjort det til en utenrikspolitisk kampsak å redusere antall atomvåpen. Likevel gikk Russlands sikkerhetsråd i dag til det skritt å godkjenne en ny og hardere militærdoktrine, som blant annet framhever at atomvåpen er en viktig del av Russlands forsvar.

BBC News melder at president Putin kommer til å vedta denne doktrinen i lovs form i løpet av dagen.

Kan bruke atomvåpen

Et av hovedprinsippene i den nye doktrinen er at Russland ikke lenger kan hindre et massivt konvensjonelt angrep uten å bruke atomvåpen, melder NTB.

Doktrinen skal være Russlands et svar på den sikkerhetspolitiske situasjonen i verden, og Putin viser blant annet til NATOs bombing i Jugoslavia i fjor og til spenningene i de sentralasiatiske statene.

Avtale mot atomprøvesprengninger

Til tross for stadfestingen av en tøff linje i forsvarspolitikken tok Russland likevel et skritt i retning av å hindre spredning av kjernefysiske våpen når de i dag gikk inn for å ratifisere den internasjonale prøvestansavtalen.

Prøvestansavtalen er undertegnet av flere enn 150 land, men bare 52 av landene har ratifisert avtalen. Alle de 44 landene som man antar kan framskaffe atomvåpen må ratifisere avtalen før den kan settes ut i livet.

Skal diskutere med amerikanerne

Det amerikanske sentatet sa nei til å ratifisere avtalen i fjor, og den russiske utenriksministeren Ivanov reiser til USA på søndag for å diskutere våpenkontroll, melder nyhetsbyrået Associated Press.