Godkjenner utlevering: - Fy faen

Storbritannia står fast ved at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal utleveres til USA. Sofie Marhaug (Rødt) og Rasmus Hansson (MDG) ber nå utenriksminister Anniken Huidtfelt (Ap) komme på banen.

SKAL UTLEVERES: Storbritannia står fast ved at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal utleveres til USA.Foto: NTB
SKAL UTLEVERES: Storbritannia står fast ved at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal utleveres til USA.Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Storbritannia står fast ved at WikiLeaks-grunnlegger Julian Assange skal utleveres til USA.

- Fy faen, er Rasmus Hanssons (MDG) umiddelbare reaksjon når Dagbladet er den første til å fortelle ham nyheten.

USA har tiltalt Assange for spionasje etter at WikiLeaks i 2010 publiserte en halv million lekkede dokumenter om USAs krigføring i Irak og Afghanistan og krever ham utlevert.

Sofie Marhaug (Rødt) tok i fjor høst initiativ til en egen støttegruppe for Assange på Stortinget. Både hun og Hansson (MDG) ber nå utenriksminister Anniken Huitfeldt (Ap) om komme på banen.

- Hårreisende

- Det er jo en tragedie for Julian Assange, men også en tragedie for rettssikkerheten i Storbritannia og Vesten. Det er en tragedie for ytringsfriheten og journalisters arbeid for sannhet, sier Hansson.

Han mener den norske regjeringen må nå vise «såpass respekt for ytringsfriheten» at Støre eller Huitfeldt protesterer kraftig, og understreker at alle som støtter Assange må følge ekstremt nøye med på hva det amerikanske rettsvesenet utsetter ham for.

RASER: Sofie Marhaug mener utenriksminister Anniken Huitfeldt på komme på banen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
RASER: Sofie Marhaug mener utenriksminister Anniken Huitfeldt på komme på banen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer

- Det er helt skandaløst, og dessuten et alvorlig angrep på ytrings- og pressefriheten at Storbritannias innenriksminister utleverer Julian Assange til USA, sier Marhaug til Dagbladet.

For noen uker siden sendte hun, på vegne av støttegruppa til Julian Assange på Stortinget, et brev til innenriksministeren, der de oppfordret henne til å gjøre det motsatte.

- Utleveringen innebærer at publisister og varslere kan straffeforfølgelses i en stat de verken kommer fra eller har oppholdt seg i, for å ha avslørt denne statens krigsforbrytelser. Det er hårreisende og et angrep på ytringsfriheten og demokratiet, sier Marhaug.

- Nå må utenriksminister Huitfeldt på banen, og si ifra om at dette er fullstendig uakseptabelt! fortsetter hun.

Venstres Ola Elvestuen sier til Dagbladet at dette burde ha vært avsluttet fra USA og Storbritannias side, slik som Sverige har gjort.

- En mørk dag

En britisk domstol avviste i januar 2021 begjæringen om utlevering, men avgjørelsen ble seinere omgjort av en høyere rettsinstans. I januar i år besluttet High Court i London at utleveringssaken kunne ankes, men også denne kjennelsen ble siden satt til side.

Saken havnet dermed på innenriksminister Priti Patels bord.

Det var ventet at det ville komme en avgjørelse for to uker siden, men først på fredag kom kunngjøringen fra den britiske regjeringen.

- En mørk dag for pressefriheten, skriver Wikileaks på Twitter etter at godkjenningen ble bekreftet.

Videre skriver de at alle som bryr seg om frihet i å uttrykke seg, bør skamme seg over at den britiske regjeringen har godkjent utleveringen.

- Julian gjorde ingenting galt. Han har ikke gjort noe kriminelt og er ikke en kriminell, heter det i uttalelsen.

Wikileaks skriver videre at dette ikke er slutten på kampen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer