Godkjenner «verdens dyreste medisin»

Legemiddelet Zolgensma skal nå tas i bruk i Norge.

MEDISIN: Legemiddelet er svært dyrt, og skal nå tas i bruk i Norge. Foto: Novartis / AP / NTB scanpix
MEDISIN: Legemiddelet er svært dyrt, og skal nå tas i bruk i Norge. Foto: Novartis / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Legemiddelet Onasemnogene abeparvovec (Zolgensma) skal tas i bruk som behandling av spinal muskelatrofi (SMA) i Norge. Det skriver Helse Vest i en pressemelding etter at Beslutningsforum for nye metoder hadde møte mandag.

Legemiddelet har blitt omtalt som verdens dyreste medisin, og koster over 20 millioner kroner for en kur, har NTB tidligere skrevet. Zolgensma er en genterapi som gis én gang.

SMA er en alvorlig, sjelden sykdom som forårsaker muskelsvinn. Årsaken er en genfeil. I Norge antas det at cirka 50 personer under 18 år har SMA, mens tallet for personer over 18 år ikke er kjent, ifølge Helsenorge.no.

- Beslutningen som er fattet i dag er et resultat av en lang prosess og en grundig vurdering hvor det har vært avgjørende med god og tett dialog med klinikere innenfor dette fagområdet. Vi opplever at det har vært et godt og ryddig samarbeid med leverandøren og er glade for at vi har kommet fram til en avtale, sier leder av Beslutningsforum og administrerende direktør i Helse Vest, Inger Cathrine Bryne, i pressemeldinga.

Behandlingen blir tilgjengelig på Oslo universitetssykehus.

– Her har partene kommet fram til en rimelig risikodeling som gjør det mulig å tilgjengeliggjøre legemiddelet i Norge. Dette vil forhåpentligvis bety mye for norske pasienter og pårørende, sier Bryne.

I en epost til Dagbladet skriver Novartis daglige leder for mellomstore land i Europa, Sissel Rodahl, at dette er viktig for barna det gjelder og familiene deres.

- Dette er først og fremst en viktig beslutning for alle barn som blir rammet av SMA og deres familier. Behandlingen vil gi barna en unik tilgang til en engangsbehandling som er designet for å ha livslang effekt. Barna slipper dermed belastningen med stadig gjentatte behandlinger resten av livet, skriver Rodahl.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer