Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godkjent som USAs justisminister til tross for voldsomme protester

«Pleide å synes at Ku Klux Klan var ok før han fant ut at de røykte hasj».

Etter flere uker med debatt rundt Sessions er han nå godkjent av Senatet. Her er han avbildet sammen med Donald Trump i oktober i fjor. Foto: Evan Vucci / AP
Etter flere uker med debatt rundt Sessions er han nå godkjent av Senatet. Her er han avbildet sammen med Donald Trump i oktober i fjor. Foto: Evan Vucci / AP Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Senatet i USA har, med 52 stemmer mot 47, godkjent tidligere Alabama-senator Jeff Sessions (70) som landets neste justisminister, ifølge nyhetsbyrået AP.

Det skjer etter flere uker med voldsom debatt rundt Sessions, som er håndplukket av president Trump. Sessions er blant annet blitt anklaget for å være rasist.

70-åringen var Alabamas justisminister fra 1995 til 1997, før han ble valgt inn i Senatet, der han har vært i 20 år. Fra 1981 til 1993 var han føderal statsadvokat for Southern District i Alabama, skriver NTB.

Så godt som alle av Donald Trumps utnevnelser har blitt møtt med varierende grad av kritikk. Men få har fått presidentens motstandere til å rope like høyt som Jeff Sessions.

Flere borgerrettighetsledere gikk ut og advarte befolkningen, da utnevnelsen av Sessions som USAs justisminister ble kjent i november.

Ble avvist av Senatet

Han ble i 1986 avvist av Senatet, som nektet å utnevne Sessions til føderal dommer etter at Thomas Figures, en afroamerikansk jurist, anklaget Sessions for å ha kommet med rasistiske uttalelser.

Ifølge Figures skal Sessions ha bedt ham være forsiktig med hva han sa til «hvite folk». I retten har Figures sagt at i forbindelse med en drapsetterforskning med bånd til Ku Klux Klan, skal Sessions ha uttalt at han «pleide å synes at Ku Klux Klan var ok før han fant ut at de røykte hasj». Sessions har avvist anklagene.

- Alle amerikanere burde være bekymret for hvilken retning det amerikanske justisdepartementet går i og protestere mot alle kandidater som truer med å skru klokka 50 år tilbake i tid, sa lederen av National Urban League, Marc Morial, den gang.

Senator ble fjernet fra talerstolen

BLE STANSET: Senator Elizabeth Warren blir stanset da hun leser høyt fra et brev skrevet av Coretta Scott King, Martin Luther Kings enke. Årsaken er at brevet retter kritikk av Jeff Sessions som nå er aktuell som USAs neste justisminister. Hendelsen skjedde under en debatt om Sessions under på Senatet. Video: CNN Vis mer

Hendelser fra 1986 ble også dratt fram av senator Elizabeth Warren, som ble stoppet av republikanerne under en høytlesning av et brev fra Martin Luther King Juniors enke.

De stemte for å få Warren fjernet fra talerstolen på grunn av innholdet i brevet hun framførte.

Brevet var fra Coretta Scott King, forfattet i 1986, og uttrykker enorm bekymring over at en viss Jeff Sessions ligger an til å bli delstaten Alabamas nye justisminister (attorney general). Den samme Sessions er nå, 31 år senere, nominert av Trump til å bli justisminister for hele USA, og i brevet hevder Scott King at Sessions brukte sin makt som statsadvokat til å skremme svarte mennesker fra å stemme ved valg i Alabama.

«Mr. Sessions brukte den enorme makten hans posisjon gir til å skremme eldre svarte velgere. Denne kritikkverdige oppførselen burde ikke belønnes med at han gis en føderal stilling», skriver Coretta Scott King i brevet Warren leste. Hun hevdet bekymringen til Scott King var noe som burde tas i bektraktning når Senatet nå vurderer om Sessions er egnet til stillingen som justisminister.

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling