Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godkjente gradert PST-rapport

Politiet får bruke gradert rapport i Krekar-saken.

HEMMELIG RAPPORT: Mulla Krekar ble pågrepet i går, og blir framstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett klokka 14.00 i dag. Politiet anser Krekar som en trussel mot rikets sikkerhet. Regjeringen i statsråd har i dag godtatt en særskilt advokat for trusselsiktede mulla Krekar. Kronprins Haakon var til stede da den graderte PST-rapporten ble lagt fram.
HEMMELIG RAPPORT: Mulla Krekar ble pågrepet i går, og blir framstilt for varetektfengsling i Oslo tingrett klokka 14.00 i dag. Politiet anser Krekar som en trussel mot rikets sikkerhet. Regjeringen i statsråd har i dag godtatt en særskilt advokat for trusselsiktede mulla Krekar. Kronprins Haakon var til stede da den graderte PST-rapporten ble lagt fram. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Regjeringen har i statsråd i dag godtatt en særskilt advokat for trusselsiktede mulla Krekar. Til stede var også kronprins Haakon da de hemmlige PST-bevisene ble lagt fram.

- Det settes som vilkår for samtykket at bevisene bare skal gjøres kjent for den særskilte advokaten, heter det i et referat fra Kongen i statsråd.

Samtidig sier regjeringa ja til at politiet kan legge frem en gradert PST-rapport i lagmannsretten, og bruke denne som bevis i ankesaken om mullaens tvangsflytting til Kyrksæterøra.

«Justis- og beredskapsdepartementet kan etter en vurdering beslutte at bevis som ellers skal holdes hemmelig av hensynet til rikets sikkerhet, kan fremlegges i forbindelse med domstolsbehandling av følgende sak: Sak om prøving av Oslo politidistrikts pålegg overfor Najmuddin Faraj Ahmad (mulla Krekar) om meldeplikt og bestemt oppholdssted. Det settes som vilkår for samtykket at bevisene bare skal gjøres kjent for den særskilte advokaten, jf. utlendingsloven § 133», heter det i referatet fra statsrådet.

Får ikke snakke med Krekar Det er ennå ikke kjent hvem den «særskilte advokaten» blir.

Mette Yvonne Larsen opplyste til Dagbladet tidligere i dag at det ikke blir henne.

Vedkommende advokat vil bli gjort kjent med PSTs graderte rapport, men vedkommende kan verken snakke med Krekar eller hans advokat Brynjar Meling.

Som Dagbladet skrev i går får ikke Meling se den hemmelighetsstemplede rapporten, og han sier han er kritisk til denne nye bevisføringen.

- Vi vet ikke hva vi skal forsvare oss mot. Mulla Krekar kan ikke gardere seg mot det for han kan ikke snakke med advokaten, og jeg kan heller ikke ha kontakt med denne advokaten. Det er et rettssikkerhetsproblem, sier Meling til NRK.

Utvidet siktelsen Krekar ble i går pågrepet etter TV-intervjuet som ble vist på NRK onsdag denne uka.

Han er siktet for brudd på straffelovens § for 140 for offentlig å ha oppfordret til straffbar handling. Bakgrunnen er uttalelsene han kom med i gårdagens intervju med NRK.

Ifølge TV 2 ble siktelsen i formiddag utvidet til også å gjelde trusler.

- Straffbare handlinger I intervjuet sa han blant annet at personer som lager karikaturer av profeten Muhammed fortjener å dø.

- Det er åpenbart at uttalelsene han sa til NRK i går er straffbare etter straffelovens § 140. Den har en strafferamme på åtte år for å oppfordre til straffbare handlinger. Det er helt opplagt at han kan bli straffet for uttalelsene, sier jusprofessor Ståle Eskeland til Dagbladet.

Krekar blir framstilt for fengsling klokka 14.00 i dag.

Dagbladet følger saken.

Hele Norges coronakart