Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Godkjente rapporten til sin tidligere leder

Seks av de sju som godkjente Breivik-rapporten til Synne Sørheim og Torgeir Husby har i flere år hatt nettopp Sørheim som leder psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske kommisjon.

 LEDET PSYKIATRISK GRUPPE:  Synne Sørheim har tidligere ledet psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske komité. Hun har vært leder og nestleder for seks av de sju som godkjente sakkyndigrapporten hun skrev sammen med Torgeir Husby. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
LEDET PSYKIATRISK GRUPPE: Synne Sørheim har tidligere ledet psykiatrisk gruppe i Den rettsmedisinske komité. Hun har vært leder og nestleder for seks av de sju som godkjente sakkyndigrapporten hun skrev sammen med Torgeir Husby. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En gjennomgang av de siste åras årsmeldinger fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK) viser at seks av de sju som godkjente sakkyndigrapporten til  Synne Sørheim og Torgeir Husby, har sittet sammen med Sørheim i psykiatrisk gruppe.

Den samme gruppen godkjente ikke rapporten fra Agnar Aspaas og Terje Tørrissen, men nøyde seg med å si at den «tas til etterretning.»

Psykiateren Synne Sørheim var nestleder i gruppen fra 2006—2009 og satt som leder fra 2009—2010. Hun var da i flere år leder og nestleder for de seks medlemmene:

* Andreas Hamnes
* Gunnar Johannessen
* Jannike E. Snoek 
* Agneta Nilsson  
* Kirsten Rasmussen  
* Knut Waterloo

Bare den nåværende lederen av kommisjonens psykiatriske gruppe, Karl Henrik Melle, begynte etter at hun var gått av.

Han har til gjengjeld som kjent vært både kollega og tidligere omgangsvenn med Torgeir Husby. Tingretten har fått en redegjørelse for dette og konkludert med at Melle likevel ikke er inhabil.

-  Lite miljø - Det er jo et lite miljø, men det var da veldig mange. Slik reagerer forsvarer Tord Jordet på opplysningen om at seks av medlemmene har hatt Sørheim som leder.

- Det vil være naturlig at kommisjonens medlemmer redegjør for hvilke habilitetsvurderinger kommisjonen har gjort når de skal forklare seg i retten, sier forsvareren og viser til at Karl Henrik Melle og lederen av DRK Tarjei Rygnestad skal vitne i rettssaken mot Anders Behring Breivik tirsdag i neste uke.

- Hvis dette ikke er noe de selv tar opp, vil vi nok spørre om dette, uten at vi har noen konkrete mistanker om at inhabilitet, sier han, men påpeker at det viktigste ikke nødvendigvis er om man har jobbet sammen, men hvilken relasjon man har hatt.

Det er DRK selv som i første rekke bestemmer hvem som er habile eller ikke, selv om retten har det endelige og formelle ansvaret.

 VIL HA REGEGJØRELSE:  Forsvarer Tord Jordet mener kommisjonens medlemmer bør redegjøre for sine habilitetsvurderinger når de skal forklare seg i retten neste tirsdag. Foto: Tomm W. Christiansen
VIL HA REGEGJØRELSE: Forsvarer Tord Jordet mener kommisjonens medlemmer bør redegjøre for sine habilitetsvurderinger når de skal forklare seg i retten neste tirsdag. Foto: Tomm W. Christiansen Vis mer

Kommisjonens leder Tarjei Rygnestad var kommisjonsleder også da Sørheim ledet den psykiatriske gruppa, og samarbeidet med henne da. Han opplyser til Dagbladet at de har vurdert habilitetsspørsmålet knyttet til Sørheims virke i gruppa.

- Dette er redegjort for i et brev til retten. Vi går alltid gjennom habilitet, sier han.

Brevet han viser til ble sendt til Oslo tingrett den 6. 12, etter at Aftenposten skrev om det angivelig vennskap mellom gruppens leder Melle og Husby med bakgrunn i et sitat Husby ga til Dagbladet i 2009. «Melle er en nær kollega og en av mine nærmeste venner» sa Husby da.

Nå benektet de begge at de var nære venner og etter redegjørelsen til retten ble det konkludert med at habiliteten var i orden.

I brevet til tingretten opplyste DRK at de i 2008 fikk Justisdepartementet til å vurdere om leder og gruppeledere kan ta på seg sakkyndigoppdrag som siden skal kvalitetssikres av kommisjonen. Justisdepartementet konkluderte med at dette er greit -de vil ikke være inhabile på et generelt grunnlag.

Med dette som grunnlag konkluderte de med at Sørheim heller ikke ville være inhabil på generelt grunnlag med bakgrunn i sin tidligere rolle i kommisjonen.

- Lite land - Dette viser bare at Norge er et lite land, mener psykolog Pål Grøndahl, som har selv har lang erfaring som sakkyndig i en rekke saker.

- Det er vanskelig å komme utenom et habilitetsspørsmål i noen saker, og noen kan falle for fristelsen å tenke konspiratorisk og stille spørsmål ved om de lot Sørheims konklusjon passere fordi de kjente henne og hadde en idé om at hun var flink. Men vi må jo håpe og tro at kommisjonens medlemmer har hatt en faglig vinkling på det hele, sier han.

Ifølge Grøndahl trekker kommisjonsmedlemmene seg normalt ut når de mener de er inhabile.

- Men mennesker er ikke alltid rasjonelle, og i denne saken er det umulig å vite, sier Grøndahl.

Mindre kontakt Etter det Dagbladet har kunnet se, har imidlertid ingen av de to i det siste sakkyndigparet tilsvarende tett kontakt med kommisjonens medlemmer.

- Jeg har jobbet sammen med et medlem av psykologisk gruppe, Hege Saltnes, men hun har ikke deltatt i behandlingene av denne saken. Så har jeg også truffet Melle en gang på et kurs. Selv om det norske rettspsykiatriske miljøet er en sandkasse, tror jeg faktisk ikke at jeg har truffet noen av de andre medlemene av gruppa, sier Aspaas til Dagbladet.

Tørrissen sier han kan ha truffet noen av dem helt flyktig.

- Men jeg har ikke jobbet sammen med noen av dem, og kjenner ingen av dem privat, sier han.

Sørheim har gjort det klart overfor Dagbladet at hun ikke vil gi noen kommentarer knyttet til rettssaken. Hun ville ikke høre Dagbladets spørsmål.

- Jeg kommenterer absolutt ingenting, sier hun.

«TIL ETTERRETNING:» DRK har måttet tåle mye kritikk for behandingen av rapporten til  Agnar Aspaas (til venstre) og Terje Tørrissen. Lenge hersket det tvil om den var godkjent eller ikke. DRK svarer verken eller. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
«TIL ETTERRETNING:» DRK har måttet tåle mye kritikk for behandingen av rapporten til Agnar Aspaas (til venstre) og Terje Tørrissen. Lenge hersket det tvil om den var godkjent eller ikke. DRK svarer verken eller. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!