Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Knut T. Traaseth er styreleder i rus-stiftelsen Retretten:

Godkjente rus-stiftelsens kjøp
fra daglig leders selskap

Det er høy kvalitet på de spesielle akupunkturnålene som stiftelsen Retretten har kjøpt av daglig leders aksjeselskap, forsikrer styreleder Knut T. Traaseth.

GODKJENT: Stiftelsen Retrettens kjøp av akupunktur-utstyr fra daglig leders selskap er godkjent av styreleder Knut T. Traaseth. Arkivfoto: Truls Brekke, Dagbladet.
GODKJENT: Stiftelsen Retrettens kjøp av akupunktur-utstyr fra daglig leders selskap er godkjent av styreleder Knut T. Traaseth. Arkivfoto: Truls Brekke, Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stiftelsen Retretten har gjennom flere år mottatt millioner av frivillighetsmidler både fra det offentlige og private bidragsytere.

Nå kritiseres stiftelsen for kontroversielle innkjøp. Det viser seg nemlig at Stiftelsen Retretten gjennom flere år kjøpt akupunktur-utstyr for flere hundretusen kroner fra selskapet Nada Norge AS, som eies av stiftelsens daglige leder Rita Nilsen.

Les mer om saken her.

Forsvarer innkjøpene

Knut T. Traaseth er styreleder for stiftelsen, og forsvarer innkjøpene fullt ut. I et brev til Oslo kommune datert november i fjor avviser Traaseth videre påstandene om sammenblanding. Styrelederen skriver blant annet at:

  • «Styret finner det forsvarlig med innkjøp fra NADA Norge AS fordi man da er sikret gode produkter, samt at prisen man betaler er konkurransedyktig og tilsvarende den pris andre kunder av NADA Norge AS betaler».
  • Styret har «godkjent at Retretten kjøper akupunkturutstyr m.m. fra NADA Norge» og at Rita Nilsen ikke har deltatt i styrebehandlingen knyttet til sakene.
  • Rita Nilsen som eier av NADA Norge AS har tatt ut utbytter for 2015 og 2014 på henholdsvis kr. 100 000 og kr 50.000.
  • «Rita Nilsens ektemann har mottatt en beskjeden lønn for selskapets arbeid rettet mot andre kunder».

- Opptatt av å hjelpe mennesker

Dagbladet har spurt om styrelederen synes det er greit at stiftelsen benytter offentlig tilskudd på å kjøpe utstyr for flere hundre tusen kroner fra daglig leders private selskap. Til dette svarer styrelederen:

- Retrettens styre har stort fokus på økonomi og hvorledes man disponerer de bidrag man mottar fra offentlige og private bidragsytere. I dette ligger også at man påser at ingen avtaler er til ugunst for stiftelsen eller bidragsytere, sier styreleder Traaseth til Dagbladet.

- Vi er i likhet med de ansatte i stiftelsen og våre bidragsytere svært opptatt av det som er hovedformålet, nemlig å hjelpe mennesker som sliter med konsekvensene av rusproblemer og avhengighet.

- Prismessig konkurransedyktig

- Er du kjent med nøyaktig hva daglig leders selskap har solgt til stiftelsen?

- Som styreleder er jeg ikke nede på et slikt detaljnivå. Dog vet jeg at Retrettens akupunkturtilbud - og innkjøp til dette - omfatter akupunkturnåler, magnetkuler og kursmateriell.

- Er styret kjent med hva som gjør akupunktur-nålene så spesielle at bare selskapet til daglig leder kan levere dem?

- Fagpersoner innen helsesektoren har fortalt meg at det er mange leverandører som leverer akupunkturnåler av dårlig kvalitet. Dette kan medføre kjedelige episoder og mye smerte.

- Utifra hva jeg har blitt fortalt fra lærd hold, holder de nålene Retretten benytter seg av svært god kvalitet, og prismessig er de konkurransedyktig. Styrelederen legger til:

- Rita Nilsen ivrer for å hjelpe andre, gir av seg selv og sitt, og har aldri vært opptatt av lønn eller egen vinning. Det bør derfor nevnes at hun bidro med private oppsparte midler, kr. 100 000, til stiftelseskapital, da Retretten ble stiftet, samtidig som hun raust har donert til Stiftelsen Retretten over kr 600 000 av hederspris-penger som hun er tildelt privat. Dette er ikke fordi hun tjener spesielt godt.

- Hun har en moderat lønn i forhold til arbeidsinnsats, men hun brenner for saken. Sett i denne sammenheng opplever hun det som nå utfolder seg som traumatisk, surrealistisk og svært vondt, sier Traaseth.

Ikke svar fra byråden

Det er mer enn en uke siden Dagbladet sendte spørsmål til ansvarlig byråd om saken, byråd for eldre, helse og sosiale tjenester, Inga Marte Thorkildsen (SV).

Vi spurte blant annet om byråden er komfortabel med at kommunens tilskudd er blitt brukt til å finansiere kjøpene av akupunkturnåler fra Nilsens private aksjeselskap.

Vi har også spurt hvorfor byråden i fjor valgte å videreføre tilskuddet til stiftelsen til tross for varselet som forelå. Thorkildsen har hittil ikke besvart disse spørsmålene fra Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!