Godkjente valget med ti kebab-stemmer

- 500 kjøpte stemmer kunne gitt omvalg i Drammen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kommunaldepartementet godkjente i dag resultatet av kommunevalget i Drammen selv om det er dokumentert at ti stemmesedler ble betalt.

Kommunal- og regionalminister Magnhild Meltveit Kleppa sier til NTB at ti stemmesedler ikke påvirker mandatfordelingen. Det ville vært nødvendig med 500 slike stemmesedler for at valgresultatet skulle blitt påvirket, sier statsråden.

Hun slår fast at velgerne i Drammen har fått de representantene de ønsket.

Tidligere har valgstyret og kommunestyret i Drammen godkjent valget. Rett etter valget ble det kjent at personer i rusmiljøet i Drammen var blitt tilbudt kebab og en femtilapp sammen med ferdigkryssede stemmesedler.

Meltveit Kleppa opplyser at departementet i lys av de hendelser som er avdekket under høstens valg vil gå gjennom alt relevant regelverk knyttet til valgfusk.

Endringer på gang

Departementet vil vurdere hvilke endringer som kan være aktuelle for å sikre legitimiteten i valgsystemet. Vi har fått flere innspill som dreier seg om tekniske forhold knyttet til selve avviklingen av valget, blant annet om bruk av konvolutt, sier statsråden.

Departementet har allerede sendt et notat på høring om etikk i kommunesektoren. Notatet inneholder blant annet et forslag som innebærer at folkevalgte som er siktet eller tiltalt for valgfusk kan suspenderes fra sine verv. (NTB)

 GODKJENNER VALGET I DRAMMMEN:  Med 500 kjøpte stemmer hadde situasjonen vært annerledes, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa - her fra første dag i statsrådstolen 21. september i år. I dag har hun godkjent lokalvalget i Drammen på tross av at det er dokumentert kjøp av ti stemme. Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix.
GODKJENNER VALGET I DRAMMMEN: Med 500 kjøpte stemmer hadde situasjonen vært annerledes, sier kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa - her fra første dag i statsrådstolen 21. september i år. I dag har hun godkjent lokalvalget i Drammen på tross av at det er dokumentert kjøp av ti stemme. Foto: Jarl Fr. Erichsen, Scanpix. Vis mer