- Godt å få en beklagelse som virket ærlig

Jarl Robert Christensen som mistet datteren på Utøya sier unnskyldningen fra politidirektøren ga en god følelse.

HAR VENTET PÅ EN BEKLAGELSE: Jarl Robert Christensen synes det var godt å få en beklagelse fra politidirekør Øystein Mæland. Foto: Privat
HAR VENTET PÅ EN BEKLAGELSE: Jarl Robert Christensen synes det var godt å få en beklagelse fra politidirekør Øystein Mæland. Foto: PrivatVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Jarl Robert Christensen mistet sin 15 år gamle datter Birgitte Smetbak på Utøya 22. juli.

Han satte stor pris på beklagelsen fra politidirektør Øystein Mæland i dag.

- Jeg synes det var fint at han kom med en uforbeholden beklagelse over at de ikke pågrep gjerningsmannen tidligere. Det gjorde godt å få en beklagelse som virket ærlig, sier Christensen, som har ventet lenge på dette.

- Dette har vi ventet på helt fra den første uka, men ingen har beklaget noe som helst før nå. At Mæland tar denne voksne rollen synes jeg er fint. Det gir en god følelse. Nå kan vi legge dette litt bak oss, sier Christensen til Dagbladet.

Selvkritisk og analytisk Christensen syntes også granskingen fra Sønderland-utvalget pekte på mye viktig.

- De la fram mange punkter som var både selvkritiske og analytiske og viste hvor det er forbedringspotensial, synes han. 

Én ting manglet derimot, synes Christensen.

-Jeg savnet en forbedring i forhold til samarbeidet mellom politiet og helsepersonell under skarpe oppdrag. Den første ambulansen var ved Uvika 17.33, men første helsepersonell var på Utøya først ti over halv åtte — en time og ti minutter etter at pågripelsen. Det forstår jeg ikke, sier han

Christensens datter døde på Utøya klokka 19.30. 15-åringen var blitt truffet av to skudd, et i skulderen og et i kneet.

-  Jeg kan ikke og vil ikke akseptere at hun ikke fikk hjelp før. Hadde helsepersonell kommet ut før hadde hun kanskje overlevd, sier han.

- Regjeringens ansvar I opplysningene som er lagt fram i dag ser Christensen også andre ting som ikke fungerte.

- Hvorfor var det for risikabelt for politiet å ha oppmøtested i Utvika når de tøffeste sivile var så nærme som 100 meter fra Utøya, spør han blant annet.

Samtidig mener han at man må se helheten.

- Det egentlige ansvaret sitter i regjeringen. Vi har hatt en bratt stigende kurve med økende kriminalitet de siste årene, men bevillingene har ikke vært i tråd med dette.  Nå som vi har fått en beklagelse fra politiet venter jeg på noe fra Stoltenberg, sier han.

MISTET DATTEREN:  Birgitte Smetbak (15) døde etter å ha blitt skutt to ganger på Utøya. Foto: Privat
MISTET DATTEREN: Birgitte Smetbak (15) døde etter å ha blitt skutt to ganger på Utøya. Foto: Privat Vis mer