- Godt å få sagt det

GARDERMOEN (Dagbladet.no):- Jeg er personlig veldig glad for å få sagt det. Jeg gjorde det ikke for å ramme Jens, sa Thorbjørn Jagland da han åpnet Arbeiderpartiets landsstyremøte på Gardermoen i ettermiddag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ingen angrende leder som gikk på talerstolen etter gårsdagens dokumentar KameratAr på TV 2.

- Jeg skal altså ikke få lov til å fortelle hvordan jeg har opplevd de siste årene med alt det jeg er blitt utsatt for. Det kan jeg ikke godta. Jeg kan ikke vente i 20 år, sa en engasjert Jagland.

Jens så ned

Han siterte Dagsrevyen som i en sending omtalte utfallet mot Stoltenberg tidligere i sommer som et dolkestøt. Statsministerkandidaten, som satt på podiet ved siden av talerstolen, kikket ut over forsamlingen og ned i bordet mens Jagland utdypet hva han mener.

- Dolkestøtene skulle bestå i at jeg forklarte Aps europapolitikk. En valgt leder kan ikke en gang redegjøre for et partis politikk, sa partifomannen.

Flere ganger prøvde han å forklare at gårsdagens tvprogram ikke var et angrep på hans egen nestleder. Jagland mener at forventningene til etterfølgeren var for store og at pressen hausset opp Stoltenbergs popularitet.

Hull på byll

- Det ble skapt forventninger som han ikke kunne leve opp til. Fallet ble desto dypere. Det er forskjell på å selge en avis og å drive politikk.

Jagland mener folk burde ha ventet med kritikken av hans siste uttalelser.

- En drøss med folk kaster seg på med en kaskade av kritikk. Jeg skylder ikke på Jens. Jeg forklarer hva problemet var. At solidaritetsaternativet har smuldret opp.

Jagland gikk til angrep på dem som ville at lederstriden ikke skulle fram i lyset nå. Han mener det viser at noen trives med bakvaskelser og en forgiftet partikultur. Det måtte stikkes hull på byllen. Det er lett å skyte på den som stikker. Men det blir bedre etterpå, framholdt han.

Salen avmålt

På spørsmål fra pressen sa en tydelig avslappet Jagland at han er lettet over å ha gitt sin versjon av det som er skjedd i partitoppen de siste årene.

- Det var godt å få sagt det. Og jeg tror mange synes det var godt å få høre det også. Veldig mange er enige med meg. Over hele landet er folk enige.

- Jeg har aldri hatt tro på å leve med ting som er uforløst. Jeg er helt overbevist over at det blir en helt annen atmosfære nå, sa partiformannen.

Det var stille i salen mens landsstyrets medlemmer lyttet til Jagland. Talen ble ikke avbrutt og han forlot talerstolen til beskjeden applaus.

Jens Stoltenberg svarte Jaglands kraftige utfall i tirsdagens TV 2-program.

- Vi var enige om at vi skulle legge dette bak oss. Vi må alle ta ansvar for å gjøre det vi ble enige om, framholdt nestlederen, og salen var åpenbart enig.

Stoltenberg fikk stående applaus da han gikk ned og ble avbrutt av klappsalver fire-fem ganger underveis.

LEDERDUOEN: Kroppsspråket talte sitt under dagens landsstyremøte på Gardermoen i dag.