Kontoret: Innimellom møteforberedelser klikker Eskil Pedersen seg inn på nettavisene for å konstatere at rettemøtet er i gang. Han leser at Breivik er blitt avbrutt av dommeren. Foto: Torbjørn Berg/DAGBLADET
Kontoret: Innimellom møteforberedelser klikker Eskil Pedersen seg inn på nettavisene for å konstatere at rettemøtet er i gang. Han leser at Breivik er blitt avbrutt av dommeren. Foto: Torbjørn Berg/DAGBLADETVis mer

- Godt å jobbe med politikk

AUF-leder Eskil Pedersen jobbet med klimamelding og vikardirektiv mens resten av Norge fulgte terrorfengslingen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Han skal få forandre så lite som mulig, sier AUF-leder Eskil Pedersen om mannen som snudde Norge på hodet 22. juli.

I drøyt 40 minutter i går var nasjonens oppmerksomhet igjen rettet mot Anders Behring Breivik og den første muligheten for almenheten til å få et glimt av terroristen.

I rettssalen satt en rekke AUF-ere som måtte rømme fra desperadoen på Utøya. Omtrent samtidig som Breivik ankom rettslokalet gikk AUF-lederen inn døra til kontoret sitt på Youngstorget.

Der fyller den utbombede høyblokka i regjeringskvartalet mesteparten av utsikten.

Styrer unna
Pedersen satte seg ned for å jobbe med politikk.

- Jeg forbereder meg til et møte om klimameldingen som vi skal ha senere i dag. Og så skal jeg skrive et leserinnlegg om vikardirektivet der jeg mener vi må bruke reservasjonsretten, sier han.

Med et halvt øye konstaterer han hva resten av Norge følger med på.

- Dette er ikke noe jeg unngår bevist, men jeg vil heller ikke fylle dagen min med det. Derfor styrer jeg også unna alle avisoppslag om ham og hans barndom og bakgrunn. Men jeg respekterer at vi her er forskjellige. Noen AUF-ere styrer helt unna alt som har med ham å gjøre, mens andre vil vite mest mulig, sier han.

Merket
Som leder føler han også en forpliktelse til ikke å bli oppslukt av en person og en prosess som allerede har merket ham for livet.

- Jeg føler et ansvar for AUF. Vi må gå videre. Derfor er det viktig at jeg bruker tida mi på politikk. Jeg har bestemt meg for en ting. AUF skal ikke være en kommentator i denne rettsprosessen, sier han.

I AUF er meningene delte om hvordan en åpen rettsprosess mot Breivik bør håndteres.

- Mange synes at dette er ubehagelig, og det mener også støttegruppa. Og så er det andre her som forsvarer rettsprinsippene.

Hvor han selv står i denne diskusjonen, vil han ikke ut med.

- I denne sammenhengen er vi ikke AUF-ere, men enkeltpersoner og fornærmede, sier han.