- Godt å være hjemme igjen

Påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp Anne-Marie Helland forteller om dramatiske dager i kupprammede Mali.

TILBAKE I NORGE:Anne-Marie Helland, påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, oppdateres om den kritiske situasjonen i det nordlige Mali av Ousamane Diallo, koordinator for Kirkens Nødhjelo i Gao. Foto: Arne Grieg Riisnæs/Kirkens Nødhjelp
TILBAKE I NORGE:Anne-Marie Helland, påtroppende generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, oppdateres om den kritiske situasjonen i det nordlige Mali av Ousamane Diallo, koordinator for Kirkens Nødhjelo i Gao. Foto: Arne Grieg Riisnæs/Kirkens NødhjelpVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Etter nesten ett døgn på reise landet flyet med Kirkens Nødhjelps påtroppende generalsekretær Anne-Marie Helland og hennes to medarbeidere på Gardemoen i ettermiddag.

Helland er lettet over å være ute av det kupprammede Mali. De siste dagene har stemningen vært usikker i hovedstaden  Bamako, forteller hun fra Gardemoen.

- Det har vært rolig, men spent. Alle venter, man vet at dette er ikke over enda. Enten braker det løs igjen, eller så kommer man fram til en løsning. Det skjer mye i kulissene.

Sammen med to andre medarbeidere fra Kirkens Nødhjelp har Anne-Marie Helland sittet fast i Bamako siden de militære kuppmakerne påla portforbud etter kuppet torsdag.

Dramatisk Helland og de andre i det norske følget befant seg på et hotell mellom to hovedferdsårer inn mot sentrum av Bamako da det militære slo til. Fra vinduene så de tungt artilleri passere.

- Situasjonen opplevdes som dramatisk. Vi var forsåvidt trygge inne på hotellet, men det var skyteepisoder rett utenfor døra. Blant annet ble den ene hotellvakten skutt i hånden. Det var ubehagelig.

I går demonstrerte tilhengerne gjennom byens gater.

- All stat til stat-bistand er kuttet. Sinte folkemasser kan bli skummelt hvis de ønsker å hevne seg på «hvitingene», sier Helland som påpeker at Kirkens Nødhjelp fortsetter sitt nødhjelpsarbeid.

Plyndret hus og hoteller Adrealinet pumpet gjennom kroppene på representantene fra Kirkens Nødhjelp da ble fraktet til en roligere del av byen neste dag. Kun en time i forkant hadde de hørt skuddvekslinger utenfor hotellet.
- Jeeper med militære dundret forbi, men byen var nokså stille, forteller Helland.

De følte seg likevel ikke helt trygge ved det private huset. Flere eneboliger og hoteller ble plyndret i området.
- Blant annet ble den svenske ambassadøren kastet ut av bilen sin. 

Det var rundt 70 nordmenn i Mali da de militære kuppmakerne slo til, de fleste tilknyttet misjonsvirksomhet.

Nå er Helland glad for å være tilbake i Norge og møte familien igjen.

Uoversiktlig situasjon i nord Helland og de andre representantene fra Krikens Nødhjelp var i landet for å kartlegge hjelpearbeidet i det sultrammede nord. Etter kuppet er situasjonen uoversiktlig.

KUPPMAKERNE: Soldater patruljerer gatene mellom Malis hovedstad Bamako. Foto: AP/Rebecca Blackwell
KUPPMAKERNE: Soldater patruljerer gatene mellom Malis hovedstad Bamako. Foto: AP/Rebecca Blackwell Vis mer

- Vi har jobbet mye med å karlegge situasjonen hvor det er en økende grad av uro. Ulike fraksjoner står mot hverandre, og sultrammede er drevet på flukt, forteller Helland.

Kirkens Nødhjelp har drevet hjelpearbeid i Mali i over 30 år og er godt kjent blandt lokalbefolkningen. Nå samarbeider de med FNs matvareprogram i området.