- Godt at han unnskyldte seg

Marius Løken (23) satte pris på at den tidligere bestevennen (23) beklaget drapet og drapsforsøket.

VAR BESTEVENNER: - Det var godt at han sa unnskyld. Vi var jo tross alt bestevenner. Det var overraskende, men godt, sier Marius Løken om den tiltaltes beklagelse i retten i går. 
Foto. Nina Hansen / Dagbladet
VAR BESTEVENNER: - Det var godt at han sa unnskyld. Vi var jo tross alt bestevenner. Det var overraskende, men godt, sier Marius Løken om den tiltaltes beklagelse i retten i går. Foto. Nina Hansen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I retten i går møttes to tidligere venner igjen for første gang etter at livene deres ble snudd fullstendig på hodet. Den skjebnesvangre halloween-natta 30. oktober 2011 mistet de begge en venn. Andreas Nilstad (22) døde av skadene han ble påført. Løken overlevde så vidt de massive kuttskaden bestevennen hadde påført ham.

Både tiltalte (23) - via sin forsvarer Harald Stabell - og Løken har gitt uttrykk for at de har gruet seg til dette første møtet i Oslo tingrett.

De fortalte i hver sin tur om hvordan vennskapet deres startet, om ferieturer de dro på sammen, om hemmeligheter de delte og om leiligheten de flytta inn i sammen i Pilestredet 70 på Bislett i Oslo.

- Vi var som erteris, sa Marius Løken.

- Unnskyld for alt jeg har tatt fra deg Han fortalte at han vurderte å besøke tiltalte i fengsel, men at han ombestemte seg da han leste et avhør tiltalte hadde gitt til politiet.

Vennskapet fikk en brå slutt halloween 2011. På sykehus ble Løken lagt i kunstig koma.

- Jeg kommer sikkert til å provosere noen og glede noen når jeg sier dette, men jeg går ikke rundt og hater ham, sa Løken.

Tiltalte henvendte seg også til Løken og de andre fornærmede og pårørende under sin forklaring i retten.

- Jeg vil si til familien til Andreas; jeg er så ufattelig lei meg. Jeg tenker på det hver dag, og håper hver dag blir litt bedre. Unnskyld for alt.

- Marius; jeg er så lei meg for alt du har måttet gjennomgå, det er så vondt. Jeg hører du har det bra, og jeg vet du er sterk. Jeg beundrer deg. Unnskyld for alt jeg har tatt fra deg.

BEKLAGET: Den tiltalte 23-åringen henvendte seg i går til de etterlatte og fornærmede i straffesaken og sa unnskyld.
BEKLAGET: Den tiltalte 23-åringen henvendte seg i går til de etterlatte og fornærmede i straffesaken og sa unnskyld. Vis mer

Til Dagbladet sier Marius Løken at det overrasket ham at tiltalte valgte å snakke direkte til ham og de andre fornærmede på denne måten.

- Godt, men overraskende - Det var godt at han sa unnskyld. Vi var jo tross alt bestevenner. Det var overraskende, men godt. Jeg hater ham ikke og det fikk jeg sagt i retten. Jeg tror at vi begge fikk sagt dette setter i gang prosesser som viser hvor sårbare vi alle er, sier Løken til Dagbladet.

Også den tiltalte satte pris på å kunne få henvende seg til Løken og de andre fornærmede.

- Det har vært viktig for ham hele tiden. Han har hatt veldig dårlig samittighet for det han har påført de fornærmede og etterlatte. Dette er handlinger han erkjenner, men som han ikke skjønner han kan ha gjort. Han mener han må ha vært psykotisk, men erkjenner at han har gjort det, og har et behov for å unnskylde, sier tiltaltes forsvarer Harald Stabell til Dagbladet.

Bistandsadvokat Benedict de Vibe representerer avdøde Andreas Nilstads familie under rettssaken. Han forteller at alle det etterlatte noterte seg tiltaltes beklagelse.

- De merket seg det at både foreldrene og Nilstad kjæreste, Line fikk en skikkelig og dyptfølt unnskyldning. Det er selvfølgelig positivt i det hele, men det er vanskelig å se at det gir noen reparasjonseffekt, eller direkte effekt for sorgarbeidet, sier de Vibe til Dagbladet.