Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset på «Debatten»

- Godt begrunnet å lukke ned Norge

Gunhild Alvik Nyborgs uttalelser i «Debatten» får slakt, men også støtte blant professorer og leger.

FÅR KRITIKK: NRK og programleder Fredrik Solvang får kjeft for Debatten om coronaviruset. Video: NRK. 18. mars 2020 Vis mer

Det koker rundt NRK og tirsdagens «Debatten», etter at Gunhild Alvik Nyborg fikk mye taletid i programmet. Flere mener påstandene forskeren kom med fikk stå uimotsagt. Nyborg langet blant annet ut mot myndighetenes håndtering av coronaviruset og smittefaren. Hun mener situasjonen er ute av kontroll, og tok derfor til orde for full isolasjon.

Forskeren har selv doktorgrad i farma-epidemiologi, og ekspert på hvordan medisiner virker på en gruppe mennesker. Hennes doktorgradsavhandling handlet om medisinering av eldre.

- Vi må gjøre noe med dagens strategi. Vi har mistet kontrollen, nå haster det, vi må våkne og vi er nødt til å brette opp ermene og slåss, sa Nyborg.

- En amatør

Reaksjonene lot ikke vente på seg, og haglet i sosiale medier allerede underveis i NRK-programmet. Kristian Gundersen, professor i biologi ved Universitetet i Oslo, var en av dem som ble sjokkert.

- Jeg kaller henne en amatør. Jeg er også en amatør, og jeg synes ikke dette skal være en diskusjon mellom amatører, sier Gundersen til Dagbladet.

Han reagerer særlig på at en lege uten spesielle kvalifikasjoner innen fagfeltet fikk holde det han beskriver som en halvtimes monolog full av feil. Han mener uttalelsene viser feil forståelse av dødelighetsbegrepet, at tallene som ble brukt er feil og at disse ikke ga belegg for påstandene Nyborg kom med.

REAGERER: Kristian Gundersen.
REAGERER: Kristian Gundersen. Vis mer

- Hun sa blant annet at det har vært en eksplosiv økning i antall smittetilfeller i Oslo. Hvor tar hun det fra? Så vidt jeg vet finnes det ingen tall som viser det, sier Gundersen, som mener NRK og programleder Fredrik Solvang har gjort «en journalistisk feil som faller veldig uheldig ut».

Professoren understreker at han ikke mener folk skal sensureres under debatter i krisetider, men sier det er uansvarlig at at eksperter ble satt helt på sidelinja i debatten.

- Vi kan ikke overlate så vanskelige beslutninger til amatørene. Vi har en kaptein som står på brua, som er Erna Solberg, sammen med losen, som er FHI. Nå står sjøsyke passasjerer med båtførerbevis på brua og roper om at kursen må legges om. Jeg legger Nyborg i gruppa med dem med båtførerbevis, sier Gundersen.

KARANTENE: I California har 7 millioner mennesker blitt bedt om å holde seg på ett sted. Nå kommer selveste «Governator» med sine karantenetips. Video: CNN / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

Dagbladet har onsdag vært i kontakt med Nyborg. Hun ønsker ikke å kommentere Gundersens utspill der han kaller henne en amatør, men sier at det blir feil å dreie debatten over på henne og personfokuset.

- Vi må ha fokus på en fare som truer oss. Vi må stå sammen og jobbe. Samle kompetanse fra forskjellige typer fagfelt. Vi må finne måter å forsvare oss på. Jeg synes ikke at personfokusering hører hjemme i dette, sier Nyborg, som sier hun også har fått mye støtte etter Debatten tirsdag kveld.

Støtte får hun også fra lege Gunnar Hasle og UiO-professor i medisin med immunologi som spesialfelt, Anne Spurkland.

Forstår panikken

- Det er viktig å få fram hvilke konsekvenser det man selv gjør kan føre til nå, bare ved for eksempel å gå ut blant folk. Akkurat det mener jeg Nyborg fikk godt fram. Jeg forstår godt at hun har panikk, med tanke på at hun har ansvar for pasienter med nedsatt immunforsvar, som ikke tåler å bli smittet av dette. Derfor mener jeg hun kommer med fornuftige poeng, og jeg forstår at hun ber om ekstreme tiltak, sier Spurkland.

PROFESSOR: Anne Spurkland. Foto: UiO
PROFESSOR: Anne Spurkland. Foto: UiO Vis mer

Professoren er likevel ikke overrasket over reaksjonene i etterkant av programmet. Det til tross for at hun mener flere av argumentene står seg godt.

- Vi har ennå ingen flokkimmunitet mot dette viruset, og dermed er det godt begrunnet å lukke ned Norge. Det er bare hindring av kontakt vi kan bruke for å begrense spredning, slik det er nå, forklarer Spurkland.

Hun mener imidlertid at Nyborgs ønskede virkemidler som portforbud og stengte grenser vil være feil. Det til tross for at mange har grunn til å være bekymret for både egen og familiens helse nå.

SONGAR: Den siste sangen fra Youtube-kanalen «Songar frå nyheitene» går nå sin seiersgang. Og det er en bommert fra statsministeren som er i sentrum. Video: Songar / Delebekk / Dagbladet TV, 17. mars 2020 Vis mer

- Jeg har samtidig sympati for hennes ståsted. Hun snakker de svakes sak. Nyborg roper riktignok med ropert, men hun har et poeng – folk har ikke helt fått med seg hvor alvorlig dette kan bli, sier professoren, og forklarer dette blant annet med at mange dro på hytta og til kjøpesentre sist helg.

- Så selv om hun får kritikk, har hun klart å røske litt opp i folk og få oppmerksomhet. Smitten er der ute, og vi vet ikke hvem som har den. Da er det greit om folk innser at det de selv velger å gjøre kan få konsekvenser for andre, sier Spurkland.

- Ikke forsvarlig

Lege Gunnar Hasle beskriver Nyborg som klar og krass i TV-programmet. Han deler mange av synspunktene forskeren kom med tirsdag.

- Hun sier det samme som jeg mener, at vi ikke må slippe dette viruset langsomt ut i samfunnet. Uansett hvor langsomt dette går vil helsevesenet bli overkjørt. Det er ikke en forsvarlig strategi, og vi vet fra Kina at viruset kan stoppes med strenge midler, sier Hasle.

- KLAR OG KRASS: Lege Gunnar Hasle støtter Nyborg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
- KLAR OG KRASS: Lege Gunnar Hasle støtter Nyborg. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

Legen mener den beste løsningen vil være å holde på restriksjonene og gjøre dem enda strengere. Blant annet ved å begrense hvor mange som slipper inn i butikkene samtidig.

- I tillegg bør alle restauranter og andre steder der folk kan samles, stenges, mener Hasle. Han ser så videre til Kina og tiltakene som er innført der.

- De gikk jo langt over streken når det gjelder menneskerettigheter. Vi skal ikke sveise igjen dører og banke opp folk som bryter karantenen, men vi trenger veldig strenge tiltak. Om vi innfører strenge karanteneregler kan vi kanskje ha kontroll på epidemien i Norge om en måneds tid, når vi kanskje også har bedre testkapasitet og gradvis kan slippe opp, slår Hasle fast.

PÅVIST CORONA: Arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen har fått påvist smitte av coronaviruset. Foto / video: Frank Karlsen / Dagbladet TV Vis mer

Italia til Norge

Jörn Klein ved Universitetet i Sør-Øst-Norge er også enig i at det er et behov for øyeblikkelig, målrettet handling. Han tror det nå bare vil være uker eller dager igjen til man ser liknende situasjoner som i Italia forekomme i andre EU-land og Norge.

Han er enig med Nyborg i at viruset kan smitte via luft. Men det er også gode grunner til å tro at viruset ikke er luftbåren.

- SARS-CoV-2 er ikke luftbåren - men den er definitivt overført med luft. Helsemyndigheter anbefaler overføringsbaserte forholdsregler, inkludert kontakt, dråpe og forsiktighetsregler for å redusere overføring av luftsmitte i helsetjenester, sier Klein, og legger til:

- Definisjonen som brukes her kan også skjule viktige detaljer ved overføring. Spesielt blir nyansene i hvordan noens virusbelastede hoste eller nys eller pust virkelig reiser gjennom luften ignorert.

Hele Norges coronakart